3 Ιουνίου 2013

Επιθέσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αντιδράσεις αυτών.

Γνωστή είναι σε όλους μας η σκοπιμότητα και διαπλοκή που κυριαρχεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), αλλά και στην άλλη πλευρά (κόμματα και ηγεσίες) που κατά καιρούς υπόσχεται την εξυγίανσή τους.

Μια ακόμη διαμάχη, στο βωμό των προπαγανδιστικών αναγκών και πολιτικών επιδιώξεων της κάθε πλευράς, ξέσπασε στις μέρες μας, με αφορμή την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι "οι άδειες, οι συχνότητες και το τοπίο στα ΜΜΕ θα κριθούν εξαρχής και μάλιστα από μηδενική βάση"
Ας δούμε ένα σχετικό δημοσίευμα (χωρίς σε καμιά περίπτωση το περιεχόμενό του να υιοθετείται από το Blog) από τα Νέα της 3ης Ιουνίου 2013, με τίτλο «Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και όσα τεκταίνονται στο μισοσκόταδο» στη συνέχεια:

Αναδημοσίευση:

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και όσα τεκταίνονται στο μισοσκόταδο
ΟΣΟΙ κατοικούν σε γυάλινα σπίτια δεν πετάνε πέτρες. Αλλά ο πολιτικός μικρομεγαλισμός κάνει κάποιους να ξεχνούν την κοινή λογική. Και να λησμονούν ότι στη δημόσια ζωή όλα φαίνονται. Ασχέτως τι λες, είναι ορατό τι πράττεις, ποιους πας να βολέψεις, ποιανών τις ζαβολιές κάνεις ότι δεν βλέπεις και ποιες είναι οι προξενήτρες που σου άνοιξαν τις πόρτες. 
Εξίσου διαφανείς είναι οι απειλητικές εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ρύθμιση εκ του μηδενός του κλάδου της ενημέρωσης. Διαφανείς γιατί μέσα από τους γυάλινους τοίχους φαίνεται ότι τα ενδύματα του επίδοξου νέου αυτοκράτορα δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τη γύμνια των σκοπιμοτήτων που υπηρετούν. Ολοφάνερο είναι επίσης ότι η νεοαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση του 2013 έχει ακριβώς τις ίδιες συμμαχίες στα ΜΜΕ - ας μην πούμε: και στα συμφέροντα - που είχε η νεοδεξιά αντιπολίτευση του 2003. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα.
Το θέαμα είναι ομολογουμένως παράξενο. Επιχειρηματίες - παράγοντες και φιλόδοξοι τηλεσωτήρες, που προ δεκαετίας γύριζαν γύρω από τον τότε αρχηγό της ΝΔ, περιστρέφονται σήμερα γύρω από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καλοθελητής που είχε κάνει τότε το προξενιό είναι ο ίδιος και σήμερα. Τι να κάνει άλλωστε; Το 2005 δεν ανταμείφθηκε, όπως ήλπιζε, με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον, σε ένα κλασικό νεοελληνικό μονόπρακτο τακτοποιήθηκε η θυγατέρα.

Παχυλές αμοιβές.
Μας κουνάνε το δάχτυλο, ενώ έχουμε δει μία ή δύο προσπάθειες για νέα «αριστερά» έντυπα με αμφιλεγόμενους εκδότες και αμφίβολης προέλευσης χρηματοδότηση - όταν δεν επιστρέφεται άρον άρον υπό την πίεση των εισαγγελικών Αρχών και των δρακόντειων νόμων περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι νέες εφημερίδες ή έκλεισαν ή παραπατούν. Τουλάχιστον υπάρχουν τα μηνιαία έντυπα που κάνουν το παιχνίδι της Κουμουνδούρου, ενώ οι εκδότες τους αμείβονταν παχυλά - συγγνώμη όχι οι ίδιοι: οι εταιρείες παραγωγής των εκπομπών τους! - από την ΕΡΤ. Ενα τέτοιο συστηματάκι έχει στηθεί στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση που προστατεύεται από την Κουμουνδούρου ως ιερή αγελάδα, την οποία αρμέγουν από την πίσω πόρτα. Η ΕΡΤ ελέγχεται επίσης από συνδικαλιστικές ηγεσίες που την ανοίγουν και την κλείνουν ανάλογα με την πολιτική επικαιρότητα - δηλαδή, όταν πάει καλά η κυβέρνηση.
Αν τα σχέδια στον Τύπο ναυάγησαν είναι γιατί οι αναγνώστες δεν τρώνε κουτόχορτο. Θυμούνται ότι οι προ δεκαετίας γαλάζιοι κουμπάροι είναι οι σημερινοί νεοαριστεροί σώγαμπροι. Γι' αυτό τα κρυπτοκομματικά έντυπα δεν περνάνε. Οπότε, πριν φθάσει η ώρα για τις αδειοδοτήσεις και τη ρύθμιση από μηδενική βάση που εξαγγέλλεται για νιοστή φορά, βγήκαν από τη ναφθαλίνη διάφορες παλαιές ενζενί του νεοκαραμανλισμού προκειμένου να νεκραναστηθεί η βραδινή ενημερωτική ζώνη καναλιού το οποίο ήταν ώς τώρα διάσημο μόνο για τις ξανθιές που είχε στα πρωινάδικα.
Συμπέρασμα: γι' αυτούς που θέλουν την εξουσία, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τα μέσα ενημέρωσης όμως είναι καθρέφτης όπου φαίνονται τα ίδια πρόσωπα στους ίδιους ρόλους. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι τις ίδιες δυσκολίες στην αδειοδότηση - που καλώς να έλθει! - προκαλεί και η ιδιοκτησία ΜΜΕ μέσω εξωχώριων εταιρειών.

________________________
Πηγή: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5021396/to-exoyme-ksanadei-to-ergo/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου