4 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Η "γυναίκα με τα κόκκινα" σύμβολο των διαδηλωτών

 Έγινε αυτοκόλλητο και γκράφιτι, η φωτογραφία της έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου και έχει γίνει το πρόσωπο ιδιαίτερα των γυναικών που διαδηλώνουν στους δρόμους της Τουρκίας: Πρόκειται για μία κοπέλα που βρισκόταν στο πάρκο Γκεζί, φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα και κρατώντας μία λευκή τσάντα, αλλά ο φωτογραφικός φακός την έπιασε την ώρα που - για κανέναν προφανή λόγο- ένας αστυνομικός της έριχνε σπρέι πιπεριού.

«Η φωτογραφία αυτή συμπυκνώνει την ουσία της διαμαρτυρίας» λέει στο Reuters μια φοιτήτρια, «Της βίας της αστυνομίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, του κόσμου που απλώς προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του και τις αξίες του» εξηγεί.

Σε μία αφίσα που αναρτήθηκε σε πολλούς τοίχους, ο γραφίστας φαντάστηκε την «γυναίκα με τα κόκκινα» πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τον αστυνομικό. «Όσο περισσότερο μας ψεκάζετε τόσο μεγαλύτεροι γινόμαστε» γράφει το σλόγκαν στην αφίσα.


Πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, έχουν εκφράσει ανησυχία για την υπερβολική χρήση βίας της τουρκικής αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.

____________
Πηγή: http://www.tovima.gr 04.06.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου