1 Ιουνίου 2013

Διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

 Η τουρκική αστυνομία, μετά από ένα διήμερο έντασης και βίαιης καταστολής που μετέτρεψε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε πεδίο μάχης, αποσύρθηκε από την πλατεία Ταξίμ, επιτρέποντας σε χιλιάδες πολίτες να διαδηλώσουν και πάλι.

Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει οργή και διεθνή κατακραυγή. Οι διαμαρτυρίες πολιτών, που ξεκίνησαν πριν από πέντε ημέρες στην πλατεία Ταξίμ, έλαβαν τεράστιες διαστάσεις και επεκτάθηκαν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ, που περιλαμβάνει την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου καθώς και πολυκατοικιών στην περιοχή. Οι οικολόγοι έχουν επικρίνει το γεγονός ότι η πόλη θυσιάζει ολοένα και περισσότερους χώρους πρασίνου για την ανέγερση κτιρίων. 


Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις: από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Σχεδόν όλοι, εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ανυποχώρητος απέναντι στους διαδηλωτές, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά.

Όμως, η συγκυρία κάθε άλλο παρά θετική είναι για την τουρκική κυβέρνηση, αφού το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργηθεί μια αρνητική συσσώρευση σε τμήμα της κοινής γνώμης με τον νέο νόμο που θεσμοθετεί νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, με το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και με μια σειρά άλλα ζητήματα που προκαλούν την αντίδραση όσων δεν συμφωνούν με τον τρόπο ζωής που πρεσβεύει το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν.

Παρά την ευφορία που επικρατεί στις τάξεις των διαδηλωτών, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η "νίκη" με την ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ, θα έχει και απτά αποτελέσματα και για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση και τις διαδηλώσεις.

_________________
Πηγές: http://www.tanea.gr και http://www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου