1 Ιουνίου 2013

Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe)

Σαν σήμερα, την 1 Ιουνίου του 1926, γεννήθηκε η αμερικανίδα ηθοποιός και σύμβολο του σεξ στη δεκαετία του 1950, Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe). 

Παρά τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και τη σύντομη διάρκεια της ζωή της, κατόρθωσε να αναδειχθεί ως μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Νόρμα Τζην Μόρτενσεν (Norma Jeane Mortenson) ήταν το όνομα με το οποίο την δήλωσε η μητέρα της στο ληξιαρχείο (από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα). Νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα, πέρασε άσχημη παιδική ηλικία. Η μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες. Σε ηλικία εννέα ετών η Μέριλιν Μονρόε μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατελείπει το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη. Σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. 
 
Ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά ασχολήθηκε ως κομπάρσος σε ταινίες. Οι πρώτες επιτυχίες, ως ηθοποιός, ήρθαν το 1950 με τις ταινίες "Η Ζούγκλα της Ασφάλτου" του Τζον Χιούστον και "Όλα για την Εύα" με τη Μπέτι Ντέιβις.

Παράλληλα τότε προκλήθηκε σκάνδαλο όταν γνωστοποιήθηκε ότι παλιότερα η Μέριλιν Μονρόε είχε ποζάρει γυμνή στο περιοδικό "Playboy". 

Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Επτά χρόνια φαγούρα". 

Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο παίκτης του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο με τον οποίο και χώρισε μετά από εννέα μήνες.

Ήθελε να παίξει σε σοβαρούς ρόλους γι' αυτό και φοίτησε στο Άκτορς Στούντιο της Νέας Υόρκης. 

Το 1956 έπαιξε στην ταινία "Στάση του Λεωφορείου" για την οποία προτάθηκε για χρυσή σφαίρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ. Είχε συνεργαστεί με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε. 

Το 1959 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία "Μερικοί το προτιμούν καυτό", όπου και θριάμβευσε.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει την Μέριλιν Μονρόε έκτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την σχέση της Μέριλιν Μονρόε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η πιο δημοφιλής στιγμή της σχέσης της με τον Τζον Κένεντι ήταν εκείνη που η πιο διάσημη ξανθιά τραγούδησε το "Happy birthday, Mister President" στο πλημμυρισμένο από Δημοκρατικούς "Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν".

Το 1961 χώρισε από τον τρίτο σύζυγό της, τον Άρθουρ Μίλλερ, και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Το 1962 απολύθηκε από την εταιρία Φοξ, εξαιτίας της ασυνέπειας που παρουσίαζε. Μετά από ένα μήνα, στις 5 Αυγούστου 1962, βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Μέχρι και σήμερα οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες.

_____________
Πηγή: Wikipedia






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου