3 Ιουνίου 2013

Οι δέκα "εντολές" του Olli Rehn προς την Ελλάδα

Νέες "εντολές" (;) της Κομισιόν προς την Ελλάδα περιλαμβάνει η «Έκθεση αποτίμησης του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων 2013» που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η ετήσια έκθεση αναφέρεται ρητά στις συστάσεις του μνημονίου στις οποίες και παραπέμπει, αλλά φέρνει στην επιφάνεια και άλλα θέματα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Capital.gr.

Οι παρεμβάσεις που προαναγγέλλει σε 10 βασικά πεδία είναι:

1. Τράπεζες: Οι ελληνικές βασικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να ενεργούν ως φορείς απορρόφησης των μικρότερων εγχώριων τραπεζών, ανάλογα με την περίπτωση. Η στρατηγική θα περιλαμβάνει επίσης επιλογές και επιχειρησιακά μέτρα που θα επιτρέπουν στο ΕΤΧΣ να διαθέτει ταχέως στον ιδιωτικό τομέα μετοχές των βασικών τραπεζών οι οποίες δεν κατόρθωσαν να παραμείνουν υπό ιδιωτικό έλεγχο.

2. Μισθοί ιδιωτικού τομέα: Δεν ήταν επαρκής η πρόσφατη μισθολογική ευελιξία. Έρχονται περαιτέρω «βελτιώσεις» της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού λήψης αποφάσεων για την επικαιροποίηση του νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού.

3. Κλειστά επαγγέλματα: Προχωρούν οι εργασίες για το σχέδιο κώδικα δεοντολογίας δικηγόρων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις δραστηριότητες που προορίζονται για τους μηχανικούς και άλλα τεχνικά επαγγέλματα, και θα επανεξετάσει κατά πόσον η πρόσβαση σε ένα επάγγελμα απαιτεί την εγγραφή σε επαγγελματική ένωση.

4. Πληθωρισμός: Το 2012, παρά τις μειώσεις σε ορισμένες τιμές λιανικής πώλησης, ο αντίκτυπος των παλαιότερων αυξήσεων των έμμεσων φόρων, των ρυθμιζόμενων τιμών, του κόστους της ενέργειας και των τιμών των μη μεταποιημένων τροφίμων εμπόδισε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

5. ΦΠΑ: Τα χαμηλά έσοδα από τον ΦΠΑ οφείλονται εν μέρει στη σχετικά ευρεία εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μολονότι τόσο ο κανονικός όσο και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Γίνεται αναλυτική αναφορά στους μειωμένους συντελεστές σε είδη διατροφής, φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, υπηρεσίες ιατρών και οδοντιάτρων, ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία, φάρμακα και ΦΠΑ για τα ταξί σε νησιά.

6. Νέοι φόροι: Η φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπεται να υλοποιηθεί με περαιτέρω αλλαγές στους δικονομικούς κώδικες κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποφέρει καθαρά έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, της οποίας ο πλήρης δημοσιονομικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός το 2014.

7. Φοροδιαφυγή: Η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της φορολογικής διοίκησης παραμένει επείγουσα. Παρά τον νέο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας «πρέπει ακόμη να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για την επανεστίαση της φορολογικής διοίκησης από ένα σύστημα βασισμένο στη συνεχή γραφειοκρατική επαφή με τους φορολογουμένους διαμέσου ενός ευρέως δικτύου μικρών υπηρεσιών σε μια περισσότερο συγκεντρωτική και αποτελεσματική δομή που εστιάζει στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

8. Ιδιωτικοποιήσεις: Μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την προετοιμασία των ιδιωτικοποιήσεων, ο γενικός ρυθμός της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων παραμένει ανεπαρκής. «Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες, λαμβανομένων υπόψη των καθυστερήσεων και της κλίμακας των προκλήσεων, όσον αφορά την ελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα».

9. Ενίσχυση στήριξης ανέργων: Αναφέρεται στο πρόγραμμα των 517 εκατ ευρώ και προαναγγέλλει ότι μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων περίπου 350.000 νέοι θα επωφεληθούν, ενώ αναμένεται να θεσπιστεί σύντομα ένα προσωρινό πρόγραμμα δημοσίων έργων για τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους, με σκοπό την παροχή προσωρινής στήριξης μέχρι την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας το 2015. Το ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας δεν έχει τη σωστή στοχοθέτηση και δεν καλύπτει επαρκώς τους φτωχότερους. Ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια αυξήθηκε απότομα κατά 12% το 2011. «Η επιδεινούμενη κοινωνική κατάσταση καθιστά επιτακτική την πλήρη εφαρμογή των μέτρων «του μνημονίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας.

10. Δικαιοσύνη: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ανοίξει τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε μη δικηγόρους και το νομοσχέδιο πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2013. Λόγω της απεργίας των δικαστών από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τον Ιανουάριο 2013 δεν μπόρεσαν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις να έχουν άμεσα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να καταστούν εμφανή το 2013. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατάρτισε το απαιτούμενο «ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης», με ειδικά μέτρα για τη φορολογική διοίκηση.

Η έκθεση για την Ελλάδα καταλήγει με τα εξής: «τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής είναι εκτενή και φιλόδοξα, αλλά οι κίνδυνοι υλοποίησης εξακολουθούν να είναι μεγάλοι και η πλήρης δέσμευση από τις αρχές παραμένει ύψιστης σημασίας ώστε να παγιωθούν οι πρόσφατες βελτιώσεις».

_________________
Πηγή: απόσπασμα από άρθρο στο http://www.capital.gr στις 3/6/2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου