1 Απριλίου 2016

Πρωταπριλία, τα καλοπροαίρετα ψέματα!

Πρωταπριλία σήμερα, καλό μήνα αλλά και προσοχή σε αυτά που θα ακούσουμε γιατί κάποια θα είναι ψέματα! Καλοπροαίρετα βέβαια ψέματα! 'Ετσι προστάζει το έθιμο της ημέρας...

Το έθιμο, σύμφωνα με μια εκδοχή, ξεκίνησε από τους Κέλτες ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος στην πατρίδα τους ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Και φυσικά όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων, τη μέρα εκείνη έλεγαν τα πρώτα τους ψέματα, σχετικά με την ποσότητα και το μέγεθος των ψαριών που είχαν πιάσει! 
Είναι γνωστό εξάλλου ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται από τους κυνηγούς και τους ψαράδες, αν φυσικά εξαιρέσουμε του πολιτικούς

Μια άλλη εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου του πρωταπριλιάτικου ψέματος την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, αυτό άλλαξε και η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου. Πολλοί Γάλλοι όμως τότε αντέδρασαν και συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Με το πέρασμα του χρόνου το έθιμο του αθώου πρωταπριλιάτικου ψέματος, από όπου και αν ξεκίνησε, επεκτάθηκε σε πολλές χώρες. Ήρθε φυσικά και στην Ελλάδα όπου προσαρμόστηκε στα δεδομένα του τόπου.

Σχετικές αναρτήσεις:
Το Αφηρημένο Blog: Πρωταπριλιά και ψέματα
Οι καλύτερες φάρσες της Google για την Πρωταπριλιά
Το Αφηρημένο Blog: Η μέρα ενός μέσου Έλληνα πολίτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου