15 Μαΐου 2016

Αυταπάτες ή απατηλές δηλώσεις Κατρούγκαλου;

Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα που είχε, που ήταν η διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι' αυτή τη μεταρρύθμιση».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη». Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων. 
«Δεν θα κάνουμε οριζόντιες μειώσεις, αλλά η εξοικονόμηση θα βγει από τη δομή, την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης... Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. 


Αλλά και σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας»! αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε! Παραλληλα ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις όπως ζητά το ΔΝΤ. 

Όταν η αξιοπιστία έχει πια χαθεί, δεν έχεις τίποτε άλλο να φοβηθείς. Ετσι μπορείς να δηλώνεις ότι θέλεις! 

Όμως οι περικοπές στις συντάξεις (η "εξοικονόμηση από τη δομή και την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης" ότις τις ονόμασε) είναι πλέον γεγονός, ανέρχονται στο ποσό των 4,14 δισ ευρώ (kathimerini.gr: 710 εκατ. εφέτος, 1.437 εκατ. του χρόνου και 1.993 το 2018, ένα σύνολο περικοπών 4.140 εκατ.). Και γι' αυτές τις μειώσεις δηλώνει «περήφανος»! ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Πρόκειται για μια ακόμη αυταπάτη του υπουργού Εργασίας; ή απλά για απατηλές δηλώσεις; 

Πηγή: Στοιχεία από www.skai.gr 
το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου.






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Προσπαθεί να πείσει ο κ. Κατρούγκαλος. Έτσι λοιπόν και σήμερα Δευτέρα, το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει πως καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί, ενώ σημειώνε ότι «από το 2018 και μετά», «λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας»!. Ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, αναφέρει, πως υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» (!) στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, αναφέρει πως για το 2016, ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμία νέα σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή