10 Μαΐου 2016

Στη δημοσιότητα η «ελληνική» βάση δεδομένων των Panama Papers

Περισσότερες από 200 εταιρείες αλλά και 400 δικαιούχους που σχετίζονται με την Ελλάδα περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων των Panama Papers την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Ωστόσο Ελληνες αλλά και αλλοδαποί δικαιούχοι offshore εταιρειών μπορεί να συνδέονται και με άλλη χώρα και όχι με την χώρα καταγωγής τους στην περίπτωση που έχουν δώσει στοιχεία διεύθυνσης σε άλλη χώρα.

Πρόκειται για την «σημαντικότερη δημοσίευση σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ICIJ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα (Mossack Fonseca).

Συνολικά στη βάση δεδομένων υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 καταχωρήσεις ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας https://offshoreleaks.icij.org

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι παράνομη η σύσταση μιας offshore εταιρείας ή καταπιστεύματος. Η περίληψη μιας τέτοιας εταιρείας και των δικαιούχων της στα λεγόμενα «Αρχεία του Παναμά» δεν σημαίνει ότι τα άτομα που συνδέονται με αυτήν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη ή ότι έχουν παραβεί το νόμο. 

Δείτε όλα τα ονόματα που σχετίζονται με την Ελλάδα στο:
Στη δημοσιότητα η «ελληνική» βάση δεδομένων των Panama Papers

Πηγή: www.kathimerini.gr 






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Εκατοντάδες ονόματα ελλήνων στα Panama Papers. Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, στελέχη μεγάλων τραπεζών και πρώην διοικητές οργανισμών. Μεταξύ των επιχειρηματιών ξεχωρίζουν οι: Γιάννης Καρακαδάς - Διευθύνων Σύμβουλος το 2006 της LOGIC DATA INFORMATION, ο γνωστός Σάμι Φάις και η αδερφή του Λούσι. ο Παναγιώτης Τσουπίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΤ, ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο κ. Ευάγγελος Χρόνης στενός συνεργάτης του Ομίλου Λάτση. Στην ίδια λίστα εντοπίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ελεγχθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή