15 Ιουλίου 2016

Γαλλία: Τρομοκρατικό κτύπημα στη Νίκαια, τουλάχιστον 80 οι νεκροί

(upd) Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γαλλία. Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη Νίκαια για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν. Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 84. Γίνεται λόγος για κτύπημα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, αφηγήται δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».

Την τρελή πορεία του φορτηγού διαδέχτηκαν πυροβολισμοί. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ενώ ερευνάται αν έδρασε μόνος του ή αν είχε συνεργό. Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. O οδηγός άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, πρόκειται για άνδρα 31 ετών, γεννημένο στην Τυνησία, ο οποίος ήταν μεν γνωστό στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις μυστικές υπηρεσίες. Κατά άλλες πληροφορίες στο όχημα επέβαιναν δύο άτομα εκ των οποίων το ένα έπεσε νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας ενώ ο συνεργός του διέφυγε. Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. 


Η νομαρχία συμβούλευσε τους κατοίκους της Νίκαιας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας.

Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ δήλωσε πριν από λίγο ότι 84 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες. «Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».
«Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά. 


Την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, καταδικάζουν με δηλώσεις τους το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πολλοί ηγέτες ακόμα. 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.grwww.amna.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου