3 Νοεμβρίου 2016

Προς νέο αδιέξοδο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Παρότι υπερψηφίστηκαν, από την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι τροπολογίες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν την συγκρότηση του ΕΣΡ, οι κομματικές σκοπιμότητες κυριάρχησαν και πάλι. Αποτέλεσμα; Η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση συμφωνία, στα πλαίσια της θεσμικής συναίνεσης, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. 

Προφανώς η ΝΔ, που έχει αποκομήσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη από την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών, θεωρεί ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια κέρδους όσο η ιστορία αυτή εξακολουθεί να "σέρνεται"! 

Τι συνέβει όμως σήμερα στη Βουλή;

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία επί των τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν την συγκρότηση του ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης).
Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. 
Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής (απόσπασμα)*:

Στον αστερισμό νέου αδιεξόδου φαίνεται πως παραμένει το ζήτημα της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης: Η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή να καταγράψει σε τροπολογία ότι «καταργείται» και δεν αναστέλλεται απλώς η διάταξη του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ καθώς μετέφερε από το ΕΣΡ στην εκτελεστική εξουσία αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν διαμόρφωσε περιβάλλον ευρύτερης συναίνεσης. Μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ψηφοφορία που έγινε σήμερα το απόγευμα, ψήφισε θετικά μαζί με την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία την επίμαχη τροπολογία, χωρίς την αλλαγή – την οποία ως και την τελευταία στιγμή και η ίδια ζητούσε. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι καταψήφισαν, όπως και η ΧΑ, ενώ ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε και άλλες δύο τροπολογίες (προβλέπουν «σύμφωνη» γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και για το τίμημα εκκίνησης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας), τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει ως ενδείξεις καλής εκ μέρους της θέλησης. Τις τροπολογίες αυτές στήριξαν Δημ.Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Τώρα, η προσοχή στρέφεται στην προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να διαφανεί αν το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση διατηρηθεί: αν, με άλλα λόγια, οι εκεί ψήφοι της Δημ.Συμπαράταξης και του Ποταμιού θα εξακολουθούν να συνδιαμορφώνουν ευρεία μεν (16) αλλά όχι τη συνταγματικά αναγκαία (19) πλειοψηφία που απαιτείται για να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη αρχή και εν προκειμένω το ΕΣΡ.

Το σκεπτικό της ΝΔ: «Αυτό που θέλετε είναι να φτιάξετε ένα ελεγχόμενο από εσάς Συμβούλιο και να ελέγξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πλέον, μέσω ενός τέτοιου ΕΣΡ. Με κομματικά στελέχη, όπως είναι ο κ. Μουλόπουλος, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Αν σκοπός σας είναι να μας παρασύρετε σε ένα ελεγχόμενο ΕΣΡ για να εφαρμοστεί ο νόμος σας, σας διαβεβαιώ ότι η ΝΔ θα σας εμποδίσει να το πραγματοποιήσετε» τόνισε από νωρίς ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης.

«Είστε σε πανικό. Θέλετε ΕΣΡ μεταφορέα των απόψεών σας» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος και πρόσθεσε ενόψει της προαναγγελθείσας για την Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων: «Αν αλλάξετε το «αναστέλλεται» και γίνει «καταργείται» θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί μεγάλη πλειοψηφία». Ωστόσο, η αρχική αυτή τοποθέτησή του άλλαξε στην ψηφοφορία.

Σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση είτε άμεσα να προβεί με τρόπο ευθύ στην κατάργηση του νόμου, είτε να μην κάνει τίποτε έως να δημοσιοποιηθεί με κάιθε λεπτομέρειά της η απόφαση του ΣτΕ. Στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «θεσμική χυδαιότητα» και για «έγκλημα κατά των θεσμών».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς: «Το πρόβλημα για την δημοκρατία ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ» απάντησε ο κ. Παππάς, ενώ για το περιεχόμενο των τροπολογιών και την ακολουθούμενη πολιτική, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η πολιτεία βγαίνει κερδισμένη από αυτή την διαδικασία. Αποδείχθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό, και ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια που δεν καταβάλλονταν. Υπάρχει πλέον ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε με τα νέα δεδομένα, αν το τίμημα αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Και άδειες θα δοθούν, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συγκροτηθεί, και τίμημα θα υπάρξει. Δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεγαλοστομίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτογνωσία». 

* Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr 03.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου