2 Νοεμβρίου 2016

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της "Αφγανής με τα πράσινα μάτια"

Πακιστανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση της Σαρμπάτ Γκούλα, της Αφγανής με τα πράσινα μάτια που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν η φωτογραφία της κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Η Γκούλα συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται, όπως και χιλιάδες άλλοι Αφγανοί πρόσφυγες, για κατοχή πλαστής πακιστανικής ταυτότητας. 
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα εξετάσει αυτήν την υπόθεση "από ανθρωπιστική σκοπιά", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γκούλα θα αποφυλακιστεί σύντομα.

Η πασίγνωστη φωτογραφία της Γκούλα είχε τραβηχτεί από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν το 1984. Το εξώφυλλο με τη νεαρή Αφγανή είναι ένα από τα γνωστότερα στην ιστορία του περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια εποχή που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή. 

Η Γκούλα είχε ζητήσει την έκδοση ταυτότητας το 2014, δηλώνοντας τότε ότι ονομάζεται Σαρμπάτ Μπίμπι. Η περίπτωσή της καταδεικνύει την απελπισία πολλών Αφγανών προσφύγων που φοβούνται ότι θα τους στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Αν κριθεί ένοχη, η Γκούλα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών. Όμως συνήθως οι Αφγανοί πρόσφυγες που καταδικάζονται από πακιστανικά δικαστήρια δεν φυλακίζονται αλλά απελαύνονται. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου