6 Νοεμβρίου 2016

Δ. Σταμάτης: Η τροπολογία για τον αριθμό των αδειών είναι επίσης αντισυνταγματική

«Η τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για το θέμα του αριθμού των αδειών, είναι επίσης αντισυνταγματική. Γιατί καθιερώνει συναρμοδιότητα ΕΣΡ και υπουργού σε μια πράξη που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ» δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης και προσθέτει: «Η "μεσοβέζικη" λύση της αναστολής μέρους του νόμου δικαιολογημένα δημιουργεί την υπόνοια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ και εξαπάτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Το σχετικό μέρος της συνέντευξης στη συνέχεια:

Η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο ή να επιμείνει στην κατάργηση του νόμου Παππά; 

«Η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση στη συγκρότηση του ΕΣΡ και κατέθεσε, μάλιστα, την πρότασή της για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου. Σας θυμίζω, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε ούτε καν στην αναπλήρωση των μελών του ΕΣΡ που είχαν λήξει οι θητείες τους. Ως κυβέρνηση, στη συνέχεια, το 2015 με νόμο ουσιαστικά διέλυσε πλήρως αυτή την ανεξάρτητη αρχή. Η απαίτησή μας για την κατάργηση του νόμου Παππά είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την απόφαση του ΣτΕ, την οποία πρέπει να σεβαστεί επιτέλους η κυβέρνηση. Η «μεσοβέζικη» λύση της αναστολής μέρους του νόμου δικαιολογημένα δημιουργεί την υπόνοια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ και εξαπάτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Ακόμη και προχθές επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη διοχετεύοντας non paper με γνωμοδότηση, τάχα, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ανέφερε ότι η προηγούμενη συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν παράνομη. Ενώ η γνωμοδότηση του ΝΣ ήταν εντελώς διαφορετική. Ο κατήφορός τους δεν έχει τελειωμό».

Κύριε υπουργέ, αν επιμείνει η ΝΔ στην κατάργηση του νόμου, μήπως δοθεί η εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο; 

«Από πότε η επιμονή στον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί επιλήψιμη συμπεριφορά; Το βάρος, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 14 μήνες, βαρύνει αποκλειστικά την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πληροφόρηση των πολιτών. Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε το Μαξίμου κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστών, μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη γρήγορη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δεν έχει παρά να ακυρώσει τον νόμο Παππά, που ούτως ή άλλως είναι πια ανενεργός, και να επαναφέρει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, για το θέμα του αριθμού των αδειών είναι επίσης αντισυνταγματική. Γιατί καθιερώνει συναρμοδιότητα ΕΣΡ και υπουργού σε μια πράξη που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ».

Πηγή: amna.gr 06.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου