7 Νοεμβρίου 2016

Έφη Αχτσιόγλου: Η έκπληξη του ανασχηματισμού

Υπουργός ετών 31, το νεώτερο μέλος του νέου κυβερνητικού σχήματος, η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, συγκέντρωσε πάνω της από την πρώτη στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας. Καλείται να διαχειριστεί ένα από τα πλέον κρίσιμα κεφάλαια με τους δανειστές, τα εργασιακά, έχοντας απέναντί της τους συνταξιούχους και όχι μόνο.
Καλείται να επιτύχει εκεί που απέτυχε (διαφορετικά δεν θα τον αντικαθιστούσε ο πρωθυπουργός) ο προκάτοχός της Γιώργος Κατρούγκαλος. Ηταν και επί σειρά ετών το δεξί του χέρι...

«Το μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα το επωμισθεί μία νέα αλλά ικανή συνάδελφος. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας γιατί από αυτή την επιτυχία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί επιτυχία της κυβέρνησης μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Κυριακή στο υπουργικό Συμβούλιο. 

Πολλά τα ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής της σε σχέση και με την εμπειρία της. Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, για την νέα υπουργό την Έφη Αχτσιόγλου, στο protagon.gr, προσπαθεί να δώσει κάποια απάντηση. Ένα απόσπασμα από αυτό στη συνέχεια: 


Εφη Αχτσιόγλου / Ενα success story α λα ΣΥΡΙΖΑ 

"Υπάρχουν παιδιά θαύματα. Ένα τέτοιο είναι η Έφη Αχτσιόγλου, νέα Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στα 31 της χρόνια έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή, να διατηρεί δικηγορικό γραφείο, να έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτης κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, να έχει προταθεί για υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, να είναι δυο φορές υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να έχει αναλάβει τη διεύθυνση υπουργικού γραφείου, να έχει πάρει επάνω της το βάρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, να έχει διοριστεί στις διοικήσεις του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ και να έχει υπουργοποιηθεί. 

Οι σπουδές και το ερευνητικό έργο της νέας γυναίκας από τα Γιαννιτσά εντυπωσιάζουν. Η κόρη του Θέμη Αχτσιόγλου, δικηγόρου με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και της γιατρού Ροδής Ντιούδη, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και τελείωσε με άριστα στα 21 της χρόνια. Το 2009 απέκτησε με άριστα το μεταπτυχιακό της και εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών, ολοκλήρωσε τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο. Με μια τέτοια πορεία, ήταν λογικό να μη σκεφτεί να επιστρέψει στα Γιαννιτσά όπου δικηγορεί ο πατέρας της, και γράφτηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το 2014 έκανε ένα άλμα: εγκατέλειψε το γραφείο της και μετακόμισε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γνωριμία με Κατρούγκαλο. Αν και δεν είχαν συμπέσει στη Νομική, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν καθηγητής στην Κομοτηνή, είχαν γνωριμία από παλιά. Μάλιστα, το 2012 είχαν δημοσιεύσει από κοινού τη μελέτη «”Μνημονιακές” Πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο» στην Επιθεώρηση Δικαίου. Για έναν περίεργο λόγο, όμως, η εν λόγω δημοσίευση είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν διαγραφεί από την προσωπική της ιστοσελίδα. Φαίνεται πως η πρώτη κίνηση της νέας υπουργού ήταν να προσποιηθεί ότι διαγράφει μέρος του παρελθόντος της. Του επαναστατικού, αντιμνημονιακού παρελθόντος της όπως αυτό εκφραζόταν κυρίως μέσω του twitter, όπου ο λογαριασμός της διαγράφηκε το βράδυ που ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή της.

Η κίνησή της αυτή προκαλεί ερωτήματα, καθώς ό,τι γράφεται στο Διαδίκτυο δεν σβήνεται ουσιαστικά. Έτσι, τα ίχνη αναρτήσεών της όπως: «Όλοι μαζί ανατρέπουμε τις πολιτικές της Τρόικα και των Μνημονίων» έχουν μείνει, μαζί με βίντεο στα οποία εμφανίζεται να απορρίπτει «τους νόμους τους» και να είναι υπέρ του δικαίου το οποίο «το φτιάχνουν οι λαοί. Δεν το φτιάχνουν οι τεχνοκράτες της τρόικα. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι. Αν σηκώσουμε το κεφάλι, αυτοί θα είναι σκυφτοί» (!). 


Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοχή από το Γιώργο Κατρούγκαλο να παραιτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, η κυρία Αχτσιόγλου επέστρεψε μαζί του στην Ελλάδα. Ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του υπουργού. Από αυτήν τη θέση βρέθηκε δίπλα στο Γιώργο Κατρούγκαλο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έτοιμη να σηκώσει το κεφάλι απέναντί τους". 


Τελικά θα αποδειχθεί η Εφη Αχτσιόγλου το Παιδί θαύμα ή μήπως η μοιραία επιλογή;

Η επιλογή της από τον πρωθυπουργό για την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Εργασίας ερμηνεύεται, σύμφωνα με το protothema.gr, με δύο τρόπους: 
Είτε το Μαξίμου γνωρίζει κάτι περισσότερο από όλους σε ό,τι έχει να κάνει με τις ικανότητές της, είτε η νεαρή υπουργός θα εμφανιστεί πιο ευέλικτη να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών. Το τελευταίο βέβαια εικάζεται από ελάχιστους, όμως αν συμβεί δεν θα είναι μόνον μια ήττα για την κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια προσωπικά, που λόγω του νεαρού της ηλικίας της θα την κουβαλά για καιρό στην πολιτική της καριέρα. 

Εξάλλου σίγουρα η κ. 
Αχτσιόγλου θα πρόσεξε εκείνο που σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Κυριακή στο υπουργικό Συμβούλιο: «Τα υπουργεία δεν είναι διαμερίσματα, οι καρέκλες δεν έχουν το όνομα κανενός». 

Πηγές: Στοιχεία από protagon.gr και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου