8 Νοεμβρίου 2016

Οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για Πρόεδρο

Οι Αμερικάνοι σήμερα Τρίτη ψηφίζουν. Καλούνται να εκλέξουν γυναίκα ως πρόεδρο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ή κάποιον "εκκεντρικό και αμφιλεγόμενο μεγιστάνα" που δεν έχει αναλάβει ποτέ του δημόσιο αξίωμα.

Αριστερά σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη.
 
Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Ενα κατ’ εξοχήν «πολιτικό ζώο», η πιο έμπειρη υποψήφια για το σημαντικότερο αξίωμα στον πλανήτη –πρώην Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών– και ένας εκκεντρικός μεγιστάνας, άπειρος σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την άσκηση πολιτικής εξουσίας. Το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι και οι δύο δεν ενθουσιάζουν τους ψηφοφόρους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα επιθυμούσε να είχε διαφορετικές επιλογές (από σχόλιο στην Καθημερινή). 

Πάντως, η πιο αρνητική προεκλογική εκστρατεία στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ έφτασε στο τέλος της. Έπεσε και πολύ "λάσπη"! Το σκίτσο που ακολουθεί είναι του Kevin Kallaugher στο "The Economist": 

"Εκλογές μίσους" είναι ο τίτλος που δίνει ο Βαγγέλης Παπαβασιλίου στο σκίτσο του που ακολουθεί: 

Το αμερικάνικο δίλημμα:   
Την παραπάνω εικόνα τη βρήκαμε στο fb του Πάνου Ζάχαρη. 

Σημειώνεται ότι παράλληλα, με την επιλογή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, οι αμερικάνοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ανανεώσουν κατά το ένα τρίτο τη Γερουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου