8 Νοεμβρίου 2016

To Facebook «μιλά» και αρχαία ελληνικά

Την αρχαία ελληνική γλώσσα «ομιλεί» εδώ και λίγες ημέρες το Facebook.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παρέχει πλέον την επιλογή των αρχαίων ελληνικών μεταξύ των διαθέσιμων γλωσσών, με τους χρήστες του Facebook να μπορούν να «ξεσκονίσουν» όσα έμαθαν κατά τα σχολικά έτη.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφραστεί στα αρχαία ελληνικά όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμάται ότι σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Προς ώρας, η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή του Facebook για «έξυπνα» κινητά.

Μεταβαίνοντας από υπολογιστή στην καρτέλα «Γλώσσα», στις ρυθμίσεις, ο χρήστης του ιστοτόπου μπορεί να επιλέξει την «Ελληνική Αρχαία».

Αυτόματα, το «τι σκέφτεσαι;» μεταφράζεται σε «Τι δοκεῖς;», τα εισερχόμενα μηνύματα σε «Ἁγγέλματα», οι ειδοποιήσεις σε «Διαγγελίαι», το «Τα έχω διαβάσει όλα» εμφανίζεται ως «Σήμανσις ὥς ἀναγνωσθέντα», ενώ στην αναζήτηση φίλων ο χρήστης θα βλέπει πλέον το «Φίλους ευρίσκειν». 

Επίσης, η αρχική σελίδα θα έχει μεταφραστεί σε «Οίκος», κάτω από κάθε σχόλιο που κάνει ο χρήστης θα εμφανίζονται οι λέξεις «Σχόλιον γράφειν», ενώ στις ειδοποιήσεις γενεθλίων θα υπάρχει η φράση «Η γενέθλιος ημέρα εστί τήμερον». Παράλληλα, μπορεί κανείς να δει τις εκδηλώσεις των επομένων ημερών στην καρτέλα « Ὥ γέγοναι».

Όσοι δε επιθυμούν να «μεταβάλλειν» εκ νέου τη γλώσσα σε νέα ελληνικά, μπορούν να το κάνουν μεταβαίνοντας στις «Θέσεις» και εν συνεχεία στην καρτέλα «Languange» -δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα αρχαία ελληνικά.

Το Facebook έχει εντάξει στις διαθέσιμες επιλογές γλώσσας αρκετές που θεωρούνται «υπό εξαφάνιση» (μεταξύ αυτών τα ουαλικά, η βασκική γλώσσα, των Τσερόκι και τα κορσικανικά), σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν «ζωντανές».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου