9 Νοεμβρίου 2016

Οι αγορές απορρόφησαν το αρχικό σοκ της εκλογής Τραμπ και έκλεισαν με κέρδη

Μετά τις αρχικές ισχυρές απώλειες, που προκάλεσε στις αγορές η αναπάντεχη νίκη του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σημαντικά κέρδη σημείωσαν τελικά τα κυριότερα χρηματιστήρια.

Αρχικά, όταν άρχισε να διαφαίνεται το αποτέλεσμα, τα διεθνή χρηματιστήρια από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα πτωτικά στην απροσδόκητη νίκη Τραμπ, καθώς οι αγορές είχαν προεξοφλήσει νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Το πετρέλαιο βυθίστηκε, το δολάριο δέχτηκε πλήγμα, ενώ αντίθετα ο χρυσός (το καταφύγιο στην ασφάλεια) εκτοξεύτηκε. 
Εκείνες τις ώρες στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωνε σημαντικές απώλειες για να κλείσει μειωμένος κατά 5,36%.

«Η νίκη του Τραμπ θα έχει αρνητικές συνέπειες, θα αυξήσει την αβεβαιότητα και θεωρητικά, θα πλήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον» σημείωνε (σύμφωνα με τη naftemporiki.gr) αρχικά ο Τζαμέλ Αχμάντ, αντιπρόεδρος της FXTM, με τον Νταν Κλίφτον, αναλυτή της Strategas, να προσθέτει ότι «η αβεβαιότητα αφορούσε τις θέσεις του νέου προέδρου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας»

Όμως, λίγες μόλις ώρες μετά την επισφράγιση της νίκης Τραμπ, η εικόνα στις διεθνείς αγορές ήταν εντελώς διαφορετική. Με τη Wall Street να κινείται σε θετικό έδαφος, τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν με κέρδη, το πετρέλαιο να έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος και το χρυσό να χάνει όλα του τα αρχικά κέρδη.

Συγκεκριμένα στα χρηματιστήρια αξιών ο Dow Jones σημειώνει πλέον κέρδη άνω του 1,5%. Στην Ευρώπη o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,46%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,00%, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,56%, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,49%, ενώ μικρές απώλειες σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Τι ήταν όμως αυτό που αντέστρεψε την αρχική έντονη πτωτική τάση;

Καταλύτης στην ταχύτατη απορρόφηση των αρχικών απωλειών ήταν, σύμφωνα με αναλυτές (όπως αναφέρει το capital.gr), το ενωτικό προφίλ που εμφάνισε στην πρώτη του ομιλία ο νέος πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλωστε και ο γνωστός οικονομολόγος El – Erian απέδωσε την στροφή του επενδυτικού κλίματος στον τόνο της ομιλίας του Τραμπ. Όπως ανέφερε, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά σε ένα σχέδιο Τραμπ που θα επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, επενδύσεις στις υποδομές και στην απελευθέρωση. Ωστόσο, προειδοποίησε πως δεν θα έχουν την ίδια στάση απέναντι στο σχέδιό του όσον αφορά στο εμπόριο, σημειώνοντας πως ο Τραμπ πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά του για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών.

Ενωτικοί εμφανίστηκαν και οι ηττημένοι των αμερικανικών εκλογών, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν το νέο Πρόεδρο. "Όλοι απογοητεύονται όταν η πλευρά τους χάνει τις εκλογές, αλλά την επόμενη μέρα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι μία ομάδα. Είμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο. Δεν είμαστε πρώτα Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί… Είμαστε πρώτα Αμερικανοί, πρώτα πατριώτες" ήταν το μήνυμα του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου. Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι "χτες το βράδυ συνεχάρην τον Τραμπ και προσφέρθηκα να δουλέψω μαζί του για το καλό της χώρας μας. Ελπίζω να είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Χρωστάμε στον Τραμπ μια ευκαιρία να κυβερνήσει".

Ωστόσο, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή λέγοντας πως η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί και πως τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Πηγές: Στοιχεία από www.capital.gr και www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου