1 Ιουνίου 2021

Συρία: Μισό εκατομμύριο νεκροί στα 10 χρόνια πολέμου

Μια δεκαετία πολέμου στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία.

Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ωστόσο πως ο απολογισμός του, 494.438 νεκροί από την αρχή του πολέμου, δεν περιλαμβάνει περισσότερους από 47.000 κρατουμένους που φέρονται ότι έχασαν τη ζωή τους υποβαλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος αλλά ο θάνατός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο θλιβερός απολογισμός: 

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, το 2011, έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους περίπου 160.000 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η ΜΚΟ διευκρινίζει πως οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους απ’ αυτούς τους θανάτους.

Έχουν σκοτωθεί επίσης τουλάχιστον 168.000 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ήταν σύροι στρατιώτες. Η σύγκρουση στοίχισε επίσης τη ζωή περίπου 80.000 ανταρτών, περιλαμβανομένων ισλαμιστών και τζιχαντιστών. Το Παρατηρητήριο τεκμηρίωσε επίσης περίπου 57.000 θανάτους μέσα στις κυβερνητικές φυλακές και σε άλλα κέντρα κράτησης του καθεστώτος.

Συρία: Επανεκλογή Άσαντ στην προεδρία

Νικητής των προεδρικών εκλογών στη Συρία αναδείχθηκε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, συγκεντρώνοντας 95% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε στις 27.5.2021 ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επανεξελέγη για μια τέταρτη επταετή θητεία στο αξίωμα του προέδρου. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και Μαχμούντ Μαρέι, έλαβαν αντίστοιχα το 1,5% και το 3,3% των ψήφων. Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «κακόγουστη φάρσα», ενώ η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ήταν άδικες και ανελεύθερες, καθώς κάλπες στήθηκαν μόνο στις περιφέρειες της Συρίας που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για την επανεκλογή του στην ηγεσία της Συρίας, χαιρετίζοντας την «παραδοσιακή φιλία» ανάμεσα στις δύο χώρες. Την νίκη του Άσαντ χαιρέτησαν ήδη το Ιράν και η Ρωσία, κύριοι σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος.

Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ ανέλαβε την εξουσία το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ Αλ Ασαντ, κυρίαρχου της Συρίας για πάνω από 30 χρόνια. Παρότι ο αιματηρός εμφύλιος έμοιασε να απειλεί την κυριαρχία του, κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία χάρη στη βοήθεια που έλαβε από το Ιράν και τη Ρωσία.

Πηγές: kathimerini.gr
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου