6 Ιουνίου 2021

Jane E. Brody: Γιατί τα 80 είναι τα νέα 60

Κείμενο: Jane E. Brody / The New York Times Company
(ένα απόσπασμα από την kathimerini.gr)

Όταν μια γυναίκα γύρω στα 50 από το γυμναστήριό μου, έμαθε ότι επρόκειτο να κλείσω τα 80, αναφώνησε: «Τα 80 είναι τα νέα 60, είσαι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας!».

Τουλάχιστον βρίσκομαι ανάμεσα σε καλή συντροφιά:
→ Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο εθνικός γκουρού των λοιμωδών ασθενειών, είναι πέντε μήνες μεγαλύτερός μου και παραμένει διαυγής και σε εγρήγορση ακόμα και όσο δέχεται σφοδρές πολιτικές επικρίσεις.
→ Η Νάνσι Πελόζι, η 81χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης αντέχει τις έντονες αντιπαραθέσεις.
→ Ο Άντονι Χόπκινς, 83, βραβευμένος με Όσκαρ για τη «Σιωπή των Αμνών» και συχνός υποψήφιος για τα βραβεία αυτά, βραβεύτηκε πάλι φέτος για την ταινία «Ο Πατέρας».
→ Ο Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην επίδοξος πρόεδρος που θα γίνει 80 χρονών τον Σεπτέμβριο, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη μέσα στην αμερικανική Γερουσία.
→ Ο Πολ Σάιμον, έναν μήνα νεότερος του Σάντερς, έχει βραβευθεί με 12 Γκράμι ως τραγουδιστής και τραγουδοποιός σε μια καριέρα που κλείνει πια τις έξι δεκαετίες. Πρόσφατα, πούλησε τον κατάλογο των τραγουδιών του στη Sony για περίπου 250 εκατ. δολάρια.
Και η λίστα συνεχίζεται. (...)

Αυτό, για μένα, είναι το μυστικό μιας ευτυχισμένης, ζωντανής τρίτης ηλικίας: Επιδιώξτε να κάνετε αυτό που αγαπάτε για όσο μπορείτε να το κάνετε. Αν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής ή οι αδυναμίες της ηλικίας δεν σας επιτρέπουν να κάνετε κάποια δραστηριότητα που προτιμάτε, τροποποιήστε την ή αντικαταστήστε την. Πλέον, δεν μπορώ να κάνω σκέιτμπορντ ή σκι ή να παίξω τένις με ασφάλεια, αλλά μπορώ ακόμη να κάνω ποδήλατο, να πηγαίνω για πεζοπορίες και να κολυμπάω. Θεωρώ ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με το να τρώμε και να κοιμόμαστε. Δεν δέχομαι δικαιολογίες.

Και, όπως μπορείτε να δείτε, ακόμη γράφω, αν και συχνά μου παίρνει περισσότερη ώρα από όση μου έπαιρνε παλιά. Ως συντάκτης στήλης υγείας, πληρώνομαι για να μαθαίνω και να εμπνέομαι συνεχώς από την έρευνα και τις συνεντεύξεις που κάνω για την εβδομαδιαία μου στήλη. Κρατάνε τον εγκέφαλο και το πνεύμα μου ζωντανά. Και όταν μία λέξη ή η ορθογραφία της μου διαφεύγει, υπάρχουν το Google και οι διορθωτές μου για να συμπληρώσουν τα κενά.

Τα Μυστικά των Ογδοντάρηδων

Η στατιστική ομάδα των Αμερικανών που έχουν ζήσει για οκτώ και άνω δεκαετίες αυξάνεται σταθερά και προβλέπεται να μεγαλώσει πιο γρήγορα από τη στατιστική ομάδα των νέων κάτω των 18 για τα επόμενα 40, τουλάχιστον, χρόνια. (...)

Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα επέλεγαν μια μακρά και ικανοποιητική ζωή, φύσης επιτρεπούσης, τότε τι ακριβώς χρειάζεται; Τι είναι αυτό που ευθύνεται για τον αυξανόμενο αριθμό των ογδοντάρηδων και άνω που είναι επιτυχημένοι και συνεχίζουν να επιτυγχάνουν;

Έχουν προκύψει πολλά στοιχεία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που αρθρογραφώ για την υγεία. Έχω ήδη υπαινιχθεί τη σημασία της τακτικής φυσικής δραστηριότητας, που συντηρεί ένα υγιές πνεύμα και σώμα. Αν υποθέσουμε ότι δεν καπνίζετε –το κάπνισμα ήταν η καταστροφή του συζύγου μου–, συνήθως η φύση θα σας φροντίσει αρκετά για μισό αιώνα περίπου. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι σας.

Χωρίς τακτική άσκηση, μπορείτε να περιμένετε την απώλεια της μυϊκής δύναμης και της αντοχής, του συντονισμού των κινήσεων και της ισορροπίας, της ευελιξίας και της ευκινησίας, της οστικής δύναμης και της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, η καθιστική ζωή είναι η συνταγή της χρόνιας ασθένειας και της κατάπτωσης. (...)

Φυσικά, όπως και κάθε μηχάνημα, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ποιοτικό καύσιμο προκειμένου να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας. Μεγαλώνοντας, οι περισσότεροι από εμάς που τώρα είμαστε 80 και άνω δεν είχαμε την πληθώρα των υπερεπεξεργασμένων φαγητών που βρίσκονται σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο πατέρας μου, που έκανε τα ψώνια για την οικογένεια, ήταν μεγάλος φαν της βρόμης και των δημητριακών από τεμαχισμένο σιτάρι, των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Tο φαγητό απέξω ήταν για σπάνιες ιδιαίτερες περιστάσεις (και για μένα έτσι είναι ακόμη). Τα περισσότερα γεύματα ετοιμάζονταν και τρώγονταν οικογενειακά στο σπίτι. Φαστ φουντ; Ίσως ένα χοτ ντογκ όταν πηγαίναμε με τα ποδήλατα στο Κόνι Άιλαντ ή όταν γιορτάζαμε τα γενέθλιά μου σε έναν αγώνα των Μπρούκλιν Ντότζερς.

Αλλά η άσκηση και η διατροφή δεν είναι αρκετές. Μελέτες δείχνουν ότι το κίνητρο, η στάση, η διάθεση και η προοπτική είναι εξίσου σημαντικά για μια μακρά, υγιεινή και γεμάτη ζωή.(...)

Η συμβουλή μου στους μαθητές: Προσπαθήστε να συνδυάσετε το πάθος σας με το ταλέντο σας και θα έχετε την καλύτερη ευκαιρία για μια καριέρα που προσφέρει απολαβές και που σας γεμίζει. Σας συνιστώ επίσης να επιλέξετε έναν υποστηρικτικό σύντροφο ζωής, που είναι διατεθειμένος να μοιραστεί τις άχαρες δουλειές της καθημερινής ζωής και να δουλέψει και παραπάνω όταν χρειάζεται. (...) 

Πηγή: kathimerini.gr/k/k-magazine
Εικονογράφηση: Gracia Lam /The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου