4 Οκτωβρίου 2021

Νόμπελ Ιατρικής 2021: Στους Αμερικανούς Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν

Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 τιμήθηκαν σήμερα ο Αμερικανός Ντέιβιντ Τζούλιους και ο λιβανοαρμενικής καταγωγής επίσης Αμερικανός Αρντέμ Παταπουτιάν για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

The Nobel Prize @NobelPrize
BREAKING NEWS: The 2021 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to David Julius and Ardem Patapoutian “for their discoveries of receptors for temperature and touch.”

Οι «επαναστατικές ανακαλύψεις» τους «επέτρεψαν να κατανοήσουμε πώς η ζέστη, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να προκαλέσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

«Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου».

Ο Ντέιβιντ Τζούλιους, 65 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε την καψικίνη, ένα δραστικό συστατικό της πιπεριάς που προκαλεί το αίσθημα του καψίματος, για να εντοπίσει έναν υποδοχέα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που αντιδρά στη ζέστη.

Ο Αρντέμ Παταπουτιάν, καθηγητής στο Scripps Research της Καλιφόρνια και γεννημένος το 1967, χρησιμοποίησε από την πλευρά του κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα τάξη αισθητήρων που απαντούν στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Το βραβείο απονέμεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου