4 Οκτωβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη

«Τα ζώα δεν πρέπει να τα γιορτάζουμε μια μέρα το χρόνο. Αυτό που πρέπει να μας κάνει η σημερινή μέρα να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο είναι ότι τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων- υπεύθυνη για τα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου. «Προϋπήρχαν τα περισσότερα από εμάς τους ανθρώπους. Εμείς έχουμε κάνει κατάληψη στο περιβάλλον τους. Και κάτι πάρα πολύ βασικό: δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι άνθρωποι να τα αγαπάνε. Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι άνθρωποι ούτε να έχουν ζώο στο σπίτι τους, ούτε να ταϊζουν κάποιο αδέσποτο που θα δουν στο δρόμο, ούτε καν να τα χαϊδεύουν. Αυτό που θα πρέπει όμως όλοι να ξέρουν και να κάνουν είναι να τα σέβονται» συμπληρώνει η Σ. Αβραμίδου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, το «Καταφύγιο του Σωκράτη» -το οποίο πήρε το όνομά του από τον εμβληματικότερο αδέσποτο σκύλο της πόλης που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο- άνοιξε τις πόρτες του το Σάββατο, την Κυριακή και εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό σήμερα Δευτέρα για όλους όσους αγαπούν τα ζώα και στηρίζουν τις προσπάθειες του Δήμου της Αθήνας για να αλλάξει -προς το καλύτερο- η ζωή των αδέσποτων.


Σύμφωνα με το WWF οι θαλάσσιες χελώνες, η μεσογειακή φώκια, η φάλαινα φυσητήρας και τα αρπακτικά πουλιά είναι κάποια από τα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη . Η ρύπανση με πλαστικά, η υπεραλίευση, ο θόρυβος, οι συγκρούσεις με σκάφη και η κλιματική κρίση είναι οι βασικότερες ίσως απειλές που αντιμετωπίζουν. Η δική τους υγεία όμως είναι προϋπόθεση και ένδειξη για την ευημέρια τους ανθρώπου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τους αδέσποτους σκύλους και γάτες.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών, για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή καθιερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου και συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου