5 Οκτωβρίου 2021

Με πέντε υπογραφές Τσίπρα όλες οι αποφάσεις για το Σαχέλ!

της Σοφίας Βούλτεψη* στο liberal.gr (απόσπασμα)


Το πρόσχημα Τσίπρα για το Σαχέλ προκειμένου να μην ψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που πέτυχε ο Μητσοτάκης, αποτελεί τον ορισμό της υποκρισίας. Όχι μόνο επειδή η πολύπαθη αυτή περιοχή, που μαστίζεται από την πείνα και την τρομοκρατία, χρειάζεται τη βοήθειά μας με όλα τα μέσα. Αλλά και επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει, συνυπογράψει και διακηρύξει ότι το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα!

Τι μας λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα πως αυτοί δεν θα έφερναν ποτέ μια συμφωνία «που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ»!

Και όλα αυτά, ενώ γνωρίζουν πως οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει στην στρατηγική την οποία σήμερα κατακεραυνώνουν και που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 18 της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια. Εκεί, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η επίμαχη παράγραφος, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες συμφωνούν να συμμετάσχουν «σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».


Προσέξτε τώρα: 

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε και η Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, στην οποία ο κ. Τσίπρας έλαβε μια χαρά μέρος και εμφανίστηκε να συζητά το θέμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, φωτογραφιζόμενος περιχαρής με όλους – και με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν!
Ήταν από πριν ξεκάθαρο – και είχε ανακοινωθεί – πως η διάσκεψη για το Σαχέλ διεξαγόταν «με σκοπό να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή».
Δεν περιορίστηκε σε μια απλή παρουσία ο κ. Τσίπρας. Ο άνθρωπος που σήμερα καταγγέλλει είχε τότε γράψει στο Twitter, αναρτώντας συγχρόνως και την «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη:
«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας»...

Έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας και πάλι άναβε το πράσινο φως για το Σαχέλ. Ήταν εκεί όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσιζε να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Σαχέλ) κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε άλλης απειλής για την ασφάλεια και την ειρήνη.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, «η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει την περιφερειακή της προσέγγιση στο Σαχέλ με στόχο να τονώσει τη διασυνοριακή συνεργασία, να στηρίξει τις περιφερειακές δομές συνεργασίας και, στο πλαίσιο αυτό, να ενδυναμώσει τις εθνικές ικανότητες των χωρών της G5 Σαχέλ. Η σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ έχει καθοριστική σημασία και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»...

Νωρίτερα, στις 20 Ιουνίου 2017, είχε συμφωνηθεί (πάλι με υπογραφή Τσίπρα), η πρώτη φάση! Αυτή αναφερόταν και στο συγκεκριμένο κείμενο συμπερασμάτων του 2019. Κατά την πρώτη φάση, λοιπόν, είχε δημιουργηθεί μια περιφερειακή μονάδα συντονισμού, με εμπειρογνώμονες εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας που είχαν τοποθετηθεί στο Μάλι, αλλά και στις αντιπροσωπίες που διατηρεί η ΕΕ στις υπόλοιπες χώρες της G5 Σαχέλ (Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ).
Μάλιστα, από τον Νοέμβριο του 2017, επί Τσίπρα δηλαδή, το συντονιστικό κέντρο άρχισε να λειτουργεί υπό την ευθύνη του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ. Και έκτοτε παρέχει μια γενική εικόνα αφενός των αναγκών που έχει η στρατιωτική κοινή δύναμη της G5 και αφετέρου των δυνητικών προσφορών στρατιωτικής στήριξης από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους χορηγούς.
Για την δεύτερη φάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει (με την συμμετοχή Τσίπρα, για να μην ξεχνιόμαστε) την «έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του στρατιωτικού και αστυνομικού σκέλους της κοινής δύναμης της G5 Σαχέλ, ώστε να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί η περιφερειακή διασυνοριακή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας».

Λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Μαΐου 2019 – πάντα επί Τσίπρα – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε και πάλι συμπεράσματα για το Σαχέλ! Και τι έλεγαν;
Μα ότι «το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της»!
Δηλαδή, ο Τσίπρας είχε συνομολογήσει ότι το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα όχι μόνο για την ΕΕ γενικά, αλλά και για ένα προς ένα τα κράτη μέλη της – επομένως και την Ελλάδα.
Και στα συμπεράσματα εκείνα επαναλαμβάνονταν τα θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της τρομοκρατικής απειλής, της εξτρεμιστικής βίας και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει αρνητικά τους φυσικούς πόρους και πυροδοτεί τις τοπικές συγκρούσεις, της ενδημικής φτώχειας, της έντονης δημογραφικής δυναμικής, της περιορισμένης κοινωνικοοικονομικής συνοχής, της επισιτιστικής ανασφάλειας, της αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων και της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης.
Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ (και ο Τσίπρας, εντάξει;) υπενθύμιζαν πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνδράμουν για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας της κοινής δύναμης της G5 Σαχέλ, έχοντας ήδη διαθέσει 147 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης για την Κοινή Δύναμη.
Δηλαδή ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει για ευρωπαϊκή Κοινή Δύναμη!

Και έναν μήνα αργότερα, στις 25 Ιουνίου 2019 – λίγο πριν από τις εκλογές, δηλαδή - το Συμβούλιο ενέκρινε και πάλι συμπεράσματα για το Μάλι και το Σαχέλ, επαναλαμβάνοντας «τη στρατηγική και ολοκληρωμένη δέσμευση της ΕΕ έναντι της περιοχής του Σαχέλ» και επαναβεβαιώνοντας ότι «η Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των χωρών της G5 Σαχέλ ως βάση για την ανάπτυξη της περιοχής».
Καταλάβατε; Στρατηγική και ολοκληρωμένη δέσμευση! (...)

Τι είναι το Σαχέλ (από την el.wikipedia.org):

Σαχέλ ονομάζεται η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική. Εκτείνεται, από δυτικά προς ανατολικά, από την βόρεια Σενεγάλη, συνεχίζει νότια Μαυριτανία, κεντρικό Μάλι, βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, κεντρικό Νίγηρα, βόρεια Νιγηρία, κεντρικό Τσαντ, κεντρικό Σουδάν, μια μικρή έκταση στα βόρεια του Νότιου Σουδάν και καταλήγει στην βόρεια Ερυθραία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας. 

Το Σαχέλ αποτελεί επίσης την μεταβατική ζώνη μεταξύ της Σαχάρας και της σαβάνας, καθώς και το βορειότερο τμήμα της λεγόμενης υποσαχάριας Αφρικής.

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Πηγή: liberal.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου