18 Σεπτεμβρίου 2013

Τζακ Λανγκ: «Η Ελλάδα περνάει δυσκολίες, αλλά έχει τη δύναμη να τις υπερβεί»

Μίλησε με μεγάλο πάθος για την «ενέργεια» και τη «δύναμη» που έχει στα σπλάχνα της η χώρα, για να υπερβεί τις δυσκολίες και πιστεύει ότι αποτελεί μια αέναη πηγή έμπνευσης.

Ο Τζακ Λανγκ*, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την ονομασία μίας πλατείας στο Θησείο σε «Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» και σύμφωνα με την "Καθημερινή" δήλωσε, ευτυχής που «η Γη της Αθήνας κράτησε για τη Ζακλίν, μια τόσο όμορφη γωνιά, τόσο ζωντανή, γεμάτη κόσμο, με την ομορφότερη θέα στην Ακρόπολη». 

«Αγωνίστηκε, όπως και εγώ, να μπει η ελληνική γλώσσα στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα» λέει για την καλή του φίλη και αφηγείται ένα ανέκδοτο από κείνη: «Θυμάμαι, είμαστε σ' αυτό το ίδιο μέρος το 1994, όταν στην κηδεία της Μελίνας, ο Ζυλ Ντασέν μου ζήτησε να πω λίγες λέξεις για την τελετή. Ρώτησα τη Ρομιγί, να μου πει κάποια ιδέα και μου είπε ν' αρχίσω με ένα απόσπασμα από την Ιφιγένεια, στο οποίο αναφέρεται: «Μητέρα Γη με ανάθρεψες για να γίνω το φως της Ελλάδας». Αυτή η φράση τα λέει όλα, τονίζει ο Τζακ Λανγκ.

Η ελληνική κουλτούρα έχει αναθρέψει και μας για να ζήσουμε καλύτερα και αρκεί ένα κείμενο του Σοφοκλή ή του Πλάτωνα ή και σύγχρονων συγγραφέων. Η Ελλάδα είναι ένα αέναο βιβλίο έμπνευσης, συνεχίζει.

Κι επανέρχεται στο σήμερα: «Η Ελλάδα περνάει σήμερα δυσκολίες αλλά έχει μέσα της την ενέργεια, τη δύναμη να τις υπερβεί».

Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας. Αναπαράγουν έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, με δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις για τους φτωχότερους και τη μεσαία τάξη. Κάποιοι μάλιστα, προσθέτει, επωφελούνται από την κρίση για να μειώσουν τους μισθούς και να επιβάλουν σκληρές συνθήκες εργασίας στους πιο αδύναμους.

Πιστεύει, πάντως, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για έναν νέο προσανατολισμό της Ευρώπης. Ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «είναι αποφασισμένος να δώσει ώθηση στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Δεν μπορούμε να ζούμε σε καθεστώς διαρκούς λιτότητας που στραγγαλίζει τους λαούς και μπλοκάρει την οικονομική ζωή».

Ερχόμαστε στο «δύσκολο» κομμάτι της ανόδου των ακροδεξιών και φιλοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. «Αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ ανησυχητικά», ενώ ειδικά για την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία, βρίσκει «τρομερό» γεγονός την παρουσία ενός φιλοναζιστικού κόμματος. Μια εξήγηση είναι η κρίση, η αβεβαιότητα, απαντά, αλλά μένει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «από την Ευρώπη λείπει μια πνοή, ένα όραμα». Κυβερνάται από τεχνοκράτες, χωρίς προοπτική και οι πολίτες που το 'χουν ανάγκη στρέφονται προς εξτρεμιστικά κόμματα, εκφράζοντας το φόβο ότι, αν τα κόμματα αυτά εκπροσωπηθούν σε σημαντικό βαθμό στο ευρωκοινοβούλιο, θα εμποδίσουν κάθε νέα, θετική πολιτική. 

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα όραμα, ξαναλέει, αλλά η Ευρώπη δεν είναι κάποιοι υπάλληλοι, είμαστε εμείς. Πρέπει να βρεθούν Ευρωπαίοι ηγέτες που να συλλάβουν ένα νέο ευρωπαϊκό Σχέδιο. «Ενα κοινό όραμα είναι ο μόνος τρόπος να χτυπήσουμε τη δημαγωγία και τον εξτρεμισμό που είναι πολύ επικίνδυνος» υπογραμμίζει και ο λόγος του μοιάζει με προειδοποίηση.

«Ευχαριστώ. Ζήτω η Ελλάδα» είναι οι τελευταίες του λέξεις.

________________
*Τζακ Λανγκ: Είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι. Διατέλεσε πολλές φορές υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας στη Γαλία, επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν

________________
Πηγή: Η ανάρτηση ουσιαστικά αποτελεί αναδημοσίευση από το:  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_1_17/09/2013_519050






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου