18 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Κεντρική Τράπεζα και ΜΜΕ

Σχέδιο αντιμετώπισης, όχι της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά των κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης προωθεί η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελευθερος". Σ’ ένα άκρως αποκαλυπτικό εσωτερικό έγγραφο, το οποίο κατέχει και αποκαλύπτει η ίδια εφημερίδα, καταγράφονται προσβλητικά σχόλια εις βάρος του συνόλου των κυπριακών Mέσων Ενημέρωσης (έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά) και προβαίνει σε χαρακτηρισμούς ως προς το επίπεδο γνώσεων των δημοσιογράφων.

Το έγγραφο, σύμφωνα πάντα με τον "Φιλελευθερο", που ετοίμασε ο κ. Γιώργος Μ. Γεωργίου, επικεφαλής του γραφείου του Διοικητή, ξεκινά με έναν γενικό χαρακτηρισμό του συνόλου των κυπριακών μέσων ενημέρωσης τα οποία θεωρεί άκρως πολιτικοποιημένα όχι μόνο σ’ ό,τι αφορά την ιδεολογική πτυχή αλλά και κομματικές πεποιθήσεις. Επιπρόσθετα, αναφέρει «το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με οικονομικά/τραπεζικά θέματα δεν έχουν ορθή κατανόηση του αντικειμένου». «Ο συνδυασμός των ιδεολογικών/κομματικών πεποιθήσεων από τη μια και της αμάθειας από την άλλη», αποτελούν πρόκληση για την Κεντρική Τράπεζα σ’ ό,τι αφορά τη διασφάλιση στη διάδοση ορθής πλήροφόρησης, αναφέρεται στο έγγραφο της ΚΤΚ. Στη συνέχεια προσθέτει μια σειρά από εισηγήσεις ως προς το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο Διοικητής της ΚΤΚ έναντι των ΜΜΕ.

Τι απαντά η Κεντρική Τράπεζα:
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, η ΚΤΚ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Το σχετικό έγγραφο ήταν ένα προκαταρκτικό σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας που στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της ΚΤΚ με τα ΜΜΕ. Όπως κάθε Οργανισμός, έτσι και η ΚΤΚ είναι υποχρεωμένη να μελετά και να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται από τα ΜΜΕ το έργο και οι δραστηριότητες της.
Η Κεντρική Τράπεζα πιστεύει στη στενή συνεργασία των φορέων εξουσίας με τα ΜΜΕ, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα.
Η Κεντρική Τράπεζα, σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά είτε τις γνώσεις, είτε την επάρκεια των λειτουργών ΜΜΕ της Κύπρου και αυτό αποδεικνύεται από τη πλήρη ενημέρωση που τους παρέχει στα θέματα που διαχειρίζεται.
Τέλος θεωρεί υπερβολική τη διάσταση που δόθηκε σ΄ένα εσωτερικό της έγγραφο και επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει την υπεύθυνη ενημέρωση της προς τα ΜΜΕ.

Η θέση της κυβέρνησης:
Σε δηλώσεις του σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα της επιστολής που αποκάλυψε ο "Φιλελευθερος", είπε: 
«Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση εκφράζει έκπληξη και απογοήτευση γιατί σε ένα έγγραφο το οποίο προέρχεται από την ΚΤΚ, αποτυπώνονται τόσο απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον κυπριακό Τύπο και τους λειτουργούς του». «Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «το μόνο το οποίο θέλει να δηλώσει είναι ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους λειτουργούς του Τύπου και επαναλαμβάνουμε τη γνωστή ρήση να μη πυροβολούν τον ταχυδρόμο». 

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταγγέλλει την Κεντρική Τράπεζα
Για τους προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί για τους Κύπριους δημοσιογράφους, καταγγέλλει η ΕΣΚ την ΚΤΚ, δηλώνοντας, παράλληλα ότι η Κεντρική Τράπεζα αντί να εξαντλεί όλες τις δυνάμεις της για τη σωτηρία της Κύπρου αναλώνεται σε προσπάθειες εκμηδενισμού του έργου των Κυπρίων δημοσιογράφων.

________________
Πηγές: από σημερινά άρθρα 
στο http://www.philenews.com με τίτλο "Το έγγραφο ΚΤΚ για τα ΜΜΕ – Οι αντιδράσεις Κεντρικής - κυβέρνησης - ΕΣΚ" και 
στο http://www.stockwatch.com.cy με τίλο "ΚΤ: Δεν υποτιμάται η επάρκεια των ΜΜΕ"






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου