11 Σεπτεμβρίου 2013

Φωτογραφίες από την 11η Σεπτέμβρη του 2001

Ήταν η μέρα που άλλαξε τον κόσμο, είπαν. 

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα (του Οσάμα μπιν Λάντεν), πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις ΗΠΑ. Είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη, από τα οποία τα δυο οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του "Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου", το ένα στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. 



Οι Δίδυμοι Πύργοι, το σύμβολο του καπιταλισμού, κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: Εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.
Ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα τρομοκρατική επίθεση και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματά της, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Πέρασαν 12 χρόνια από τότε και τα γεγονότα της μέρας εκείνης εξακολουθούν να επηρεάζουν καθοριστικά τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο.


Πηγή κειμένου: http://el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου