17 Σεπτεμβρίου 2013

Και μετά τη Βιοχάλκο ποιος;

"Αφηρημένες ...Σκέψεις"

Τους τελευταίους μήνες δυο μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι μετακίνησαν ήδη την έδρα τους στο εξωτερικό: η 3Ε Coca-Cola Hellas και η ΦΑΓΕ. Τώρα ήρθε η σειρά του ομίλου της Βιοχάλκο, μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες της χώρας. Και στη συνέχεια ποιος έχει σειρά; Ποιος θα ακολουθήσει τη Βιοχάλκο; Και ποιες παραγωγικές μονάδες θα απομείνουν σε αυτό τον τόπο να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη; Θα απομείνουν μόνο οι μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τα λόγια των πάσης φύσεως "αρμοδίων" κυβερνητικών παραγόντων για ...ανάπτυξη!

Και πως θα επιτευχθεί ο πολυσυζητημένη ανάπτυξη; Πως θα μπορέσει να ανταγωνιστεί η ελληνική βιομηχανία την αντίστοιχη ευρωπαϊκή; Μόνο με τη μείωση του εργατικού κόστους;

Όταν, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει μια γενικότερη δυσκολία στη χρηματοδότηση. Και αν αυτή επιτευχθεί, το κόστος χρηματοδότησης (επιτόκια) είναι εξαιρετικά υψηλό.

Όταν το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται με κάθε είδους ειδικούς φόρους και τέλη.

Όταν οι υψηλές τιμές ενέργειας (κυρίως στις ενεργοβόρες βιομηχανίες), καθιστούν την παραγωγή προϊόντων στη χώρα μας ασύμφορη.

Όταν η κυβέρνηση, που είναι γνώστης των προβλημάτων αυτών, αδυνατεί να τα επιλύσει, για να μην πούμε ότι αδιαφορεί αφού επί μήνες ασχολείται σύσσωμη με το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Είναι δυνατόν να προσδοκούμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον τόσο πολύ αντιεπενδυτικό; Ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε το όνομα της επόμενης μεγάλης παραγωγικής μονάδας που θα εγκαταλείπει την Ελλάδα;






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου