13 Σεπτεμβρίου 2013

Κάθε μέρα θα κλείνει ένα τραπεζικό κατάστημα

Κάτι περισσότερο από ένα τραπεζικό κατάστημα την ημέρα αναστέλλει οριστικά δραστηριότητες στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών.

Στο τέλος του 2012, σύμφωνα με την "Καθημερινή", το δίκτυο των τραπεζών στην επικράτεια αριθμούσε τα 3.350 σημεία. Μετά το τέλος της αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι θα αριθμεί 2.350 με 2.500 σημεία, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση 25% με 30%. Μ
είωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο.


«Αυτή την περίοδο», υπογραμμίζουν στην "Καθημερινή" στελέχη τραπεζών, «διακόπτουν τη λειτουργία ακόμα και 2 καταστήματα σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα πραγματοποιηθεί τη διετία 2013-2014, ενώ θα ακολουθήσουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στη συνέχεια για τον εξορθολογισμό του δικτύου».

Το μέγεθος και το εύρος των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα δεν έχει προηγούμενο: Μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών έχουν "σβήσει" από τον χάρτη 11 τράπεζες. Η Εμπορική Τράπεζα έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Έτσι, σήμερα στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας είναι σύνηθες σε έναν δρόμο να βρίσκονται δυο τρία ή και περισσότερα καταστήματα της ίδιας τράπεζας.

Πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο διαθέτει ο όμιλος Πειραιώς, που στο τέλος του πρώτου τριμήνου αριθμούσε 1.300 σημεία εκ των οποίων τα 480 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής. Ακολουθεί η Alpha Bank με 730 καταστήματα, ενώ το δίκτυο της Eurobank μετά την απόκτηση του ΤΤ φτάνει τα 630 σημεία. Το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας αριθμεί τα 500 σημεία. Πλέον η μείωση των καταστημάτων των τραπεζών είναι αναγκαία προσαρμογή στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Ανάλογη μείωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%, θα πραγματοποιηθεί και σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο. Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) απασχολούν σήμερα περίπου 43.000 εργαζόμενους. Συνεπώς η μείωση του προσωπικού εκτιμάται περίπου στα 9.000 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην υλοποίηση της πρώτης φάσης των προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων. Ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του ομίλου Πειραιώς όπου συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες. Μέσω του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης η Εθνική επιδιώκει τη μείωση των εργαζομένων κατά 2.000 άτομα, ενώ περίπου 800 άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν μέσω αντίστοιχου προγράμματος από την Eurobank. Κάτι ανάλογο, σε μικρότερη ίσως έκταση, αναμένεται και στην Alpha Bank.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr 12.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου