15 Σεπτεμβρίου 2013

Κάνοντας την Ελλάδα τεχνολογικό κόμβο μέχρι το 2021

Η χώρα μας διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε μέχρι το 2012 να γίνει ένας δυναμικός τεχνολογικός κόμβος, ο οποίος θα φιλοξενεί high-tech εταιρείες με προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι διεθνώς ανταγωνιστικά. Ωστόσο, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα το κατάλληλο οικοσύστημα, το οποίο θα ευνοεί την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Αυτό είναι το όραμα του MIT Enterprise Forum Greece, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωσή του την περασμένη Παρασκευή στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με χορηγό επικοινωνίας την "Καθημερινή".

Το MIT Enterprise Forum Greece, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην "Καθημερινή", ιδρύθηκε τον Μάιο του 2012, με τη μορφή μη κερδοσκοπικού οργανισμού, από Έλληνες απόφοιτους του MIT, ανθρώπους με πετυχημένες καριέρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και αποτελεί το ελληνικό παράρτημα του MIT Enterprise Forum, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΜΙΤ και δραστηριοποιείται ήδη σε 27 χώρες, για να υποστηρίξει και να προωθήσει την τοπική καινοτομία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του οργανισμού Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κρίση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, ώστε η χώρα μας μέσα στην επόμενη οκταετία να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα – και κυρίως το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, το οποίο αναζητεί ευκαιρίες στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Έτσι, πρόσθεσε, το MIT Enterprise Forum Greece θα προσπαθήσει να μεταφέρει τεχνογνωσία από το εξωτερικό και να προσφέρει σε αυτό το δυναμικό έμπνευση, επιχειρηματικό know-how, αλλά και δυνατότητες διασύνδεσης. Γι’ αυτό και ήδη στην πρώτη εκδήλωση είχαν προγραμματισθεί συνεντεύξεις και ομιλίες από ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες και διακεκριμένους ερευνητές, οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για τις αλλαγές που, μέχρι το 2021, θα κάνουν την Ελλάδα τεχνολογικό κόμβο.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν ακόμη και οι πιο κάτω επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητή μηχανικής στο ΜΙΤ: Η μεταπολεμική ιστορία μπορεί να μας δείξει ποια λάθη έγιναν, για να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Antoinette Matthews, διευθυντής του MIT Enterprise Forum: Χρειάζεται να εμπεδωθεί μία κουλτούρα που δεν θα δαιμονοποιεί την αποτυχία. Η χώρα μας θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική της «συνταγή» επιτυχίας.

Paul English, συνιδρυτής και CTO της Kayak.com: Θα πρέπει κανείς να καταπιαστεί από ένα καθημερινό πρόβλημα, που εκνευρίζει πρώτα από όλα τον ίδιο, αν θέλει να πετύχει στο web.

Κατερίνα Στροπωνιάτη, από την εταιρεία Weendy: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ίδρυση μιας start-up εταιρείας.

Άρης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Επενδύσεων της NBGI Ventures: Η προβολή πετυχημένων παραδειγμάτων θα μπορούσε να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει πολλούς νέους στην Ελλάδα στα πρώτα τους βήματα.

Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ: «Κάτι έχει αλλάξει» στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι 35 από τους 38 ερευνητές στο εργαστήριό του θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, «όταν, πριν από μερικά χρόνια, η εικόνα ήταν εντελώς αντίθετη».

Αλέξανδρος Μούκας, από την εταιρεία Velti: Αν δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο από μέντορες, μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν οι πετυχημένες προσπάθειες στην Ελλάδα.


Πηγή: http://portal.kathimerini.gr 15.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου