30 Σεπτεμβρίου 2013

Προς «μεγάλο συνασπισμό» και η Αυστρία - Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς

Οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν αναδείχθηκαν, χθες Κυριακή, και πάλι νικητές στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,6%, κατώτερο βέβαια από το 29,3% που είχαν πετύχει στις εκλογές του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε με ποσοστό 24% (έναντι 26% το 2008) το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που συγκυβερνούσε από τον Δεκέμβριο 2008 με τους Σοσιαλδημοκράτες σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%, διατηρούν όμως πλειοψηφία 99 εδρών (απαραίτητες είναι 92 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής) και μπορούν να συνεχίσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, κάτι που θεωρείται ως η πιθανότερη εκδοχή, εάν ευοδωθούν οι σχετικές διερευνητικές συνομιλίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες..

Τρίτο και με αυξημένη τη δύναμή του είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με 20,7% (17,5%), ο αρχηγός του οποίου, 
Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εξέφρασε ικανοποίηση που το κόμμα του ξεπέρασε τον εκλογικό στόχο του 20%. Τέταρτο αναδείχθηκε το Κόμμα των Πρασίνων με ελαφρά βελτιωμένο το ποσοστό του στο 12,2% (από το 10,4%).

Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που απέσπασε ποσοστό 5,8% όσο και το ΝΕΟΣ με 5,2% που αποτελεί την "έκπληξη" των εκλογών.

Εκτός Βουλής θα βρεθεί το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που με 3,6% (10,0,%) δεν συγκέντρωσε το όριο του 4%, ενώ με ποσοστό γύρω στο 1% Πειρατές και Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νικητής των εκλογών αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και μέχρι τώρα καγκελάριος , Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως θα συνεχίσει να οδηγεί την Αυστρία με σιγουριά, σχηματίζοντας μια σταθερή κυβέρνηση χωρίς τους Ελεύθερους, με τους οποίους είχε αποκλείσει ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οποιαδήποτε συνεργασία.

«Η πολιτική για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να έχει προτεραιότητα» διαμήνυσε ο απερχόμενος καγκελάριος στη μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στη Βιέννη, μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με το δεύτερο Λαϊκό Κόμμα.

Πηγή: http://www.tanea.gr 29.09.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου