14 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συµβόλαιο από τον Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Πέρα από την αναμενόμενη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, πέρα από τα γνωστά μεγάλα λόγια και τις ατάκες, περιμέναμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ακούσουμε από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η ΔΕΘ, και μια εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Και ακούσαμε για το "νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο", το οποίο στηρίζεται πάνω σε "πέντε βασικούς άξονες"
  
Είναι άραγε αυτό το "νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συµβόλαιο" μια συγκεκριμένη, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση; Ή είναι αρκετό για να ρίξει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην κρίση, να την οδηγήσει σε νέες πιο επώδυνες περιπέτειες; Όταν έρθει η ώρα, οι πολίτες θα κρίνουν.

Ορισμένα αποσπάσματα και λίγα σχόλια από την ομιλία του κ. Τσίπρα:

"Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Τον πρώτο χρόνο! Ο κ. Σαµαράς, λοιπόν, και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέµατα, τελειώνει η κοροϊδία. Έκλεψαν µισθούς, έκλεψαν συντάξεις, έκλεψαν δουλειές, έκλεψαν δικαιώµατα, έκλεψαν ακόµα και το οξυγόνο της δηµοκρατίας. Και, ταυτόχρονα, έκαναν το ψέµα σύµµαχο, µέσο και όπλο τους. Ως εδώ, όµως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. ∆εν αντέχουµε άλλο πλεόνασµα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισµού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της µεγάλης ανατροπής". Με αυτά τα όντως εντυπωσιακά λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι "Στην Ελλάδα µπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα". 

Φυσικά και δεν έλειψε η αναφορά στον ένα και μοναδικό στόχο που έχει θέσει: "∆εν υπάρχουν πια µεµονωµένοι αγώνες. Κάθε µέτωπο, κάθε µάχη δεν µπορεί παρά να έχει ένα στόχο: την ανατροπή της κυβέρνησης του µνηµονίου".

Ο λαός όμως περιμένει εναλλακτική βιώσιμη πρόταση εξόδου από την κρίση. Πάνω σε αυτό είπε μεταξύ άλων ο κ. Τσίπρας:

"Ήρθα να δεσµευτώ απέναντί σας σε ένα ριζοσπαστικό, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση". "Να δεσµευτούµε όλοι µαζί σε ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συµβόλαιο. Σε µια καθαρή συµφωνία, που θα δεσµεύει εµάς απέναντι στο λαό, αλλά και το λαό απέναντι στα µεγάλα καθήκοντα για τη σωτηρία του ίδιου, της κοινωνίας και της πατρίδας µας", είπε.

Και πιο είναι το "νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συµβόλαιο";

Πρώτον, να επαναδιαπραγµατευτούµε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία. Να διεκδικήσουµε όχι µόνο το κούρεµά του µε ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε µε τη Γερµανία το 1953...

∆εύτερον, να εφαρµόσουµε άµεσα ένα πολυδύναµο πρόγραµµα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης...

Τρίτον, να εφαρµόσουµε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχουµε επεξεργαστεί και εξαγγείλει. Ένα σχέδιο που έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη όχι προς όφελος των µονίµως προνοµιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζοµένων, των νέων, των µικροµεσαίων. Των αδικηµένων του µνηµονίου...

Τέταρτον, να ανακτήσουµε, για λογαριασµό σας, το δηµόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών και να ανασυγκροτήσουµε το κρατικό µηχανισµό, ώστε να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες...

Πέµπτον, να θέσουµε ως εθνικό στόχο και να κινητοποιήσουµε όλες µας τις δυνάµεις για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα µας .Γιατί δεν είναι δυνατό να δεχτούµε οποιαδήποτε ιδέα οικονοµίας ή ανάπτυξης, µε ένα µεγάλο µέρος της κοινωνίας αποκλεισµένο από αυτή... 

Εξαγγελίες λοιπόν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς απόλυτη τεκμηρίωση, χωρίς καμιά κοστολόγηση, χωρίς εκτίμηση των γενικότερων επιπτώσεων από την τυχόν εφαρμογή τους.  Εξαγγελίες που οι "πέντε βασικοί άξονες" στους οποίους στηρίζεται το "νέο" συμβόλαιο, δεν συμπυκνώνουν τίποτε άλλο παρά τις αόριστες κατά καιρούς εξαγγελίες του. Εξαγγελίες που δύσκολα πλέον πείθουν τον πολύπαθο κόσμο της χώρας μας. 

Και το ωραίο: "Σας παρουσίασα τις πέντε βασικές δεσµεύσεις του εθνικού συµβολαίου που µε αίσθηµα ιστορικής ευθύνης αναλαµβάνουµε να υλοποιήσουµε" είπε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει: "Αυτό το συµβόλαιο, όµως, έχει ένα σκληρό όρο: Ο έλεγχός της τήρησής του να ανήκει στο λαό και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε ότι στα ψιλά γράµµατα των συµβολαίων κρύβεται πάντα ο διάβολος"! 

_________________
Πηγή για τα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Τσίπρα από το: Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ
"Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξή Τσίπρα, σε ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο" 
Από το Γραφείο Τύπου 13/09/2013 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου