23 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ: Δεν αλλάζει η πολιτική μας στην Ευρώπη

Ως ισχυρό μήνυμα προς την ΕΕ για να παραμείνει στη πορεία των μεταρρυθμίσεων και να γίνει πιο ανταγωνιστική ερμηνεύει η απόλυτη νικήτρια Άνγκελα Μέρκελ το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. «Δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη» τονίζει μάλιστα μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ελπίδας για ουσιαστική στροφή από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας. 

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και να γίνει πιο ανταγωνιστική, δήλωσε η νικήτρια Μέρκελ, όπως αναφέρει το Reuters.

«Εμείς οι συντηρητικοί έχουμε ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή διακυβέρνηση, άρα θα υλοποιήσουμε αυτή την εντολή», είπε η Μέρκελ, που βαίνει προς τρίτη θητεία στην Καγκελαρία, ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Η Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας το κόμμα πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της, είπε ακόμη ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του 
(SPD) είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό» είπε. Αλλά ξεκαθάρισε ότι το SPD δεν θα συμφωνήσει αυτομάτως σε όλα τα θέματα που άπτονται της νομής της εξουσίας, ούτε είναι προδιαγεγραμμένο πως θα σχηματιστεί κατ' ανάγκη ο «μεγάλος συνασπισμός». Τόνισε ωστόσο ότι «το SPD δεν θα σπεύσει να γίνει το επόμενο κόμμα το οποίο θα καταστραφεί συμμαχώντας με την Μέρκελ», υπαινισσόμενος την εκλογική αποτυχία του FDP, το οποίο απέτυχε να φθάσει το όριο του 5% και να εκλέξει βουλευτές.

Δεν απέκλεισε όμως η Μέρκελ, επαφές και με άλλους πιθανούς εταίρους.Οι Πράσινοι ωστόσο θεωρούνται ως οι λιγότερο πιθανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε σχέση με το SPD. Εξάλλου οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ, απορρίπτουν την ιδέα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού με τη στήριξη των Πρασίνων.



Πηγές: http://www.tovima.gr και http://www.ethnos.gr 23.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου