15 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: "Άμεσο" αμερικανικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

Το «άμεσο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για να προχωρήσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για ασφαλή αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ανέφερε ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του στις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τις επαφές του διατύπωσε την άποψη ότι «οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν διασυνδέονται με το κυπριακό, ούτε μπορεί η Κύπρος να παραμείνει όμηρος του προβλήματος».

Ο Κύπριος υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Δρα Έρνεστ Μόνιζ, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέλη του Κογκρέσου, στελέχη ελληνοαμερικανικών και εβραϊκών οργανώσεων, δεξαμενών σκέψης και επιχειρηματικών ομίλων, ενώ σε ομιλία του στο Μανχάταν έδωσε μια εμπεριστατωμένη εικόνα για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα της ενέργειας, για το τι προγραμματίζεται, καθώς και για τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ να προχωρήσουν από κοινού στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το Κυπριακό και τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αναμένεται τον προσεχή μήνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Τόνισε, ωστόσο, πως το Κυπριακό δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, η πολιτική και οι πρακτικές της Τουρκίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας, γιατί δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Τέλος, ο κύπριος υπουργός υπογράμμισε ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα η ενέργεια να είναι καταλύτης για τη λύση. Δεν μπορεί, όμως, η Κύπρος να είναι όμηρος του προβλήματος και οι προσπάθειες για την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν ανεξάρτητα με τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, είπε.

_______________
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr 14.09.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου