16 Σεπτεμβρίου 2013

Και απατημένες σύζυγοι εκδικούνται μέσω... ΣΔΟΕ

Διαζευγμένες ή απατημένες σύζυγοι, απολυμένα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες οι οποίοι "καρφώνουν" ανταγωνιστές τους, αλλά και λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι συνδράμουν το ΣΔΟΕ στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Έθνος".

Πρόκειται για καταγγελίες τηλεφωνικές (στο νούμερο 1517) ή έγγραφες, ανώνυμες ή και επώνυμες, που αφορούν φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης που δεν δικαιολογούνται από τα... φανερά εισοδήματα. 

Το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στους φακέλους που περιέχουν στοιχεία για παράνομη επιχειρηματική δράση, δεύτερα φορολογικά βιβλία, νούμερα τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητα μεγάλης αξίας.

Οι καταγγελίες φθάνουν και τις 150 την ημέρα. Μέσα στο 2012 υποβλήθηκαν 25.000 καταγγελίες στο ΣΔΟΕ και φέτος μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν γίνει περί τις 16.000. Για όλες απαιτείται αξιολόγηση. Το βαθμολόγιο του ΣΔΟΕ έχει πέντε κλιμάκια. Με μηδέν η καταγγελία αξιολογείται ως μηδενικού ενδιαφέροντος, με 1 οι υποθέσεις «μικρού ενδιαφέροντος», το 2 σημαίνει ότι η υπόθεση είναι «ενδιαφέρουσα - σημαντική», ο αριθμός 3 σημαίνει πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες και αν πάρει βαθμό 4, σημαίνει πως απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Σύμφωνα με το "Έθνος", ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε πως τον επισκέφτηκε σύζυγος στρατιωτικού, η οποία του υπέδειξε τις τράπεζες και τις εταιρείες στις οποίες έχει τα λεφτά του ο πρώην σύζυγός της και ζήτησε να ελεγχθεί. Επίσης εν διαστάσει σύζυγος συμβολαιογράφου αποκάλυψε την οδό της offshore εταιρείας με το «μαύρο χρήμα».

Το Σώμα έχει ζητήσει το άνοιγμα πάνω από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών. Ηδη το τελευταίο 12μηνο έχει δεσμεύσει 412 λογαριασμούς, ενώ στους 232 που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επιβλήθηκαν πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα να αγγίζει το 65%.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου όπως γιατροί, που βρίσκονται σε περίοπτη θέση (4 στους 10 από του γιατρούς που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγουν), δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πρόσωπα που σχετίζονται με εξωχώριες εταιρείες, καλλιτέχνες ακόμη και ιεράρχες

Το σχετικό άρθρο αναφέρει και τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:

Γατρός του ΕΣΥ βρέθηκε να έχει καταθέσεις πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα που αποκτήθηκαν σε διάστημα 7 ετών, από το 2003 έως το 2010.

Αλλος γιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε από το 2003 μέχρι το 2008 ποσά συνολικού ύψους 681.500 ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην Εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του ως μισθωτού.

Ένα ακόμη γιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε τη δεκαετία 2000-2009 εισοδήματα συνολικού ύψους 983.364 ευρώ (βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του), τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα αποκτηθέντα και δηλωθέντα εισοδήματά του. .

Δικηγόρος εισέπραξε κατά την περίοδο 2000-2010 ποσά συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην Εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του, ενώ ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους με νόμιμα παραστατικά.

Σε λογαριασμούς κάποιων έχουν βρεθεί μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 19 εκατ. και 4 εκατ. σε λογαριασμούς δύο μητροπολιτών μεγάλων δήμων της Αττικής. Ομως οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται με προσοχή, καθώς έχει διαπιστωθεί πως δωρεές πολιτών προς μητροπόλεις κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του μητροπολίτη, ο οποίος και διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά. «Δεν πάει να πει ότι πρόκειται για κρούσματα διαφθοράς», λένε στο ΣΔΟΕ.

________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr 15.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου