19 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας παλιός Πύργος, του Δροσίνη, φωνάζει "βοήθεια"

Στη βόρεια Εύβοια, στο χωριό Γούβες, υπάρχει ένα παλιό αρχοντικό που δεσπόζει στο τοπίο, με δύο θολωτούς πυργίσκους να το αγκαλιάζουν. Στην περιοχή είναι γνωστό ως «ο πύργος του Δροσίνη», εννοώντας τον ποιητή, πεζογράφο και δημοσιογράφο που τόσα έχει προσφέρει στα ελληνικά γράμματα. Ήταν ένα μικρό μουσείο που τώρα το πνίγει η εγκατάλειψη και φωνάζει "Βοήθεια". 

Το κτίσμα, ο πύργος, ανήκε στον παππού του ποιητή, αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι τον είχε επισκεφθεί και ο Γεώργιος Δροσίνης, ίσως για να περάσει τα καλοκαίρια του ή για να απομονωθεί γράφοντας.
  

Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που τον ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του. Το 1831 ο πύργος από το Αγά πέρασε στα χέρια του παππού του ποιητή Δροσίνη. 

Οι τοπικοί άρχοντες, που γνώριζαν τη μικρή ιστορία αυτού του κτιρίου, κάποια στιγμή θέλησαν να διασώσουν τόσο τον πύργο όσο και κάποια ντοκουμέντα (κάποια έγγραφα, φωτογραφίες, μικροαντικείμενα κλπ). Έτσι έφτιαξαν ένα μικρό μουσείο, συνδέοντας τον τόπο τους με ένα κομμάτι της ιστορίας της λογοτεχνίας.


Τα χρόνια πέρασαν και σιγά-σιγά η διάθεση ατόνησε. Ίσως και να έλειψαν οι οραματιστές. Έτσι, σήμερα, οι επισκέπτες το πρώτο που αντικρίζουν φτάνοντας στο χωριό Γούβες και βλέποντας τον πύργο Δροσίνη, είναι ένα πανό να κρέμεται από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου με τη λέξη «ΒΟΗΘΕΙΑ»!

Ίσως να είναι δύσκολες εποχές για να να επενδύσει κάποιος στον πολιτισμό, όμως ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου ανήκει το χωριό Γούβες και ο πύργος Δροσίνη, ίσως κάτι μπορεί να κάνει για να συντηρήσει και να διασώσει το ξεχωριστό αυτό κτίριο.

______________
Πηγές:
http://istiaianews.blogspot.gr και http://www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου