10 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Ελιγμοί την ύστατη ώρα, πιθανή παράδοση των χημικών όπλων

Μπορεί η παράδοση των χημικών όπλων, από το καθεστώς του Ασαντ στη διεθνή κοινότητα, να αποτρέψει την αμερικάνικη επέμβαση στη Συρία; 
Υπάρχει πλέον η επίσημη ρώσικη πρόταση, αφού είχε προηγηθεί ανάλογη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Υπάρχει και η αποδοχή της ρώσικης πρότασης από τον Σύρο υπουργό των εξωτερικών. Υπάρχει όμως και ο αμερικάνικος "σκεπτικισμός".

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση Ασαντ θα μπορούσε να κάνει ή να προσφέρει προκειμένου να σταματήσει την επίθεση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: 
«Βεβαίως, θα μπορούσε να παραδώσει όλα τα χημικά του όπλα, μέχρι ενός, στην διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβές και να επιτρέψει πλήρη και λεπτομερή καταμέτρησή τους. Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να κάνει ούτε να συμβεί».

Μετά ήρθε η ρωσική πρόταση που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας (υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ) μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα: 
«Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων»
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στο Σύρο υπουργό Εξωτερικών και ότι η ρωσική πλευρά αναμένει «μια άμεση και θετική απάντηση».

Παίρνοντας το λόγο ο Σύρος υπουργός Ουαλίντ αλ Μουαλέμ χαιρέτησε τη ρωσική πρόταση, εξαίροντας την προσπάθεια του Κρεμλίνου να «εμποδίσει την αμερικανική επίθεση». 
«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε.

Όμως αμέσως μετά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με "σκεπτικισμό" θεωρώντας την ως μια πιθανή "τακτική καθυστέρησης". "Δεν αποτελεί σύμπτωση" ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία σημειώνονται "υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ", σημείωσε.

Μια προσπάθεια να αποτραπεί η στρατιωτική δράση στη Συρία φαίνεται να είναι σε εξέλιξη. Αν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα θα φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες...


Πηγές: http://www.ethnos.gr και http://www.tovima.gr 09.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου