25 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Έγινε προετοιμασία ή πάμε, πάλι, στην τύχη;

Το είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό «εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία». Καμιά όμως προετοιμασία και καμιά συλλογικότητα δεν είδαμε. Η εντύπωση που αποκομίζουμε είναι ότι για μια ακόμα φορά πορευόμαστε προς τη διαδικασία, χωρίς να έχουμε κανένα σχέδιο.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Άριστος Μιχαηλίδης, διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις για τις εξελίξεις, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στον "Φιλελεύθερο". Το σύνολο του άρθρου στη συνέχεια: 

Έγινε προετοιμασία ή πάμε, πάλι, στην τύχη;

Το είπε και στη Λευκωσία και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό «εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία». Το επαναλαμβάνει με πολύ έμφαση ως να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες χωρίς επαρκή προετοιμασία, «έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια αχτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους που συνάντησε στη Νέα Υόρκη. Δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα μεταφέρει το μήνυμα του και στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, διότι εμείς, στο εσωτερικό μέτωπο δηλαδή, το λάβαμε το μήνυμα, αλλά δεν είναι το εσωτερικό μέτωπο που καθορίζει τις εξελίξεις. Ο διεθνής παράγοντας, μαζί και τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρούν δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες και δεν νομίζουμε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε προετοιμασία. Και όχι μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών κατά τις συναντήσεις Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγκ, αλλά ούτε και προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς για να εισέλθει οργανωμένη και με μια μελετημένη στρατηγική στη νέα διαδικασία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον της Βουλής (28/2/13) είχε δεσμευθεί ότι «το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι το όργανο λήψης όλων των βασικών αποφάσεων» και ότι «θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης αλλά και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που θα καταθέτει η άλλη πλευρά». Έγινε ο καταρτισμός ενός συνολικού περιγράμματος; Υπάρχει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου «για την όποια νέα διαδικασία», όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος; «Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής», είχε πει. Όμως, πέρασαν σχεδόν εφτά μήνες, πλησιάζει το ορόσημο Οκτωβρίου που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και δεν είδαμε καμιά προετοιμασία και καμιά συλλογικότητα. Ελήφθη μήπως καμιά απόφαση και δεν το γνωρίζουμε; Διότι, η εντύπωση που αποκομίζουμε είναι ότι για μια ακόμα φορά πορευόμαστε προς τη διαδικασία, χωρίς να έχουμε κανένα σχέδιο. Όπως λάχει. Οι Αμερικανοί και τα διάφορα παπαγαλάκια προετοιμάζονται και άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν την προσφιλή τους τακτική της πλύσης εγκεφάλου για τα δήθεν οικονομικά οφέλη που θα έχουμε από τη λύση και ότι μέσω της λύσης και της επανένωσης θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, αλλά η Κυβέρνηση, ούτε προετοιμάστηκε ούτε σχεδίασε τα επόμενα βήματα «στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής», όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι θα πράξει. Και κατά προτεραιότητα, μάλιστα. 

Όλοι γνωρίζουν και αναμένουν ότι η όποια εξέλιξη στο Κυπριακό θα επιχειρηθεί να διασυνδεθεί με την οικονομική κρίση και με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Πού είναι η μελέτη που έκανε ο Πρόεδρος για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη, όταν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την πακετοποίηση; Ποιοι είναι οι ειδικοί που έβαλε δίπλα του να μελετήσουν και να τον προετοιμάσουν; Πού είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου για να σηκώσει «το βάρος της διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος», όπως ο ίδιος έλεγε;

Άριστος Μιχαηλίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/163322/egine-proetoimasia-i-pame-pali-stin-tychi#sthash.8RTYxNDC.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Ο φίλος μου ο Δήμος από την Κύπρο, που μου έστειλε το άρθρο του Αρίστου Μιχαηλίδη, το συνόδευε με τα ακόλουθα σχόλια:
    «Δυστυχώς Τάκη αυτά που αναφέρονται στο άρθρο είναι η πραγματικότητα. Και μάλιστα η πικρή πραγματικότητα. Μια ζωή πορευόμαστε χωρίς συνολική στρατηγική, τακτική και ομοφωνία στο τι επιδιώκουμε. Μπήκαμε ήδη σε συνομιλίες και ακόμη θα συνέλθει(;) το Εθνικό Συμβούλιο(;) για συζήτηση και αποφάσεις. Εν τω μεταξύ και προτού ακόμη μπούμε στην ουσία των διαπραγματεύσεων αρχίσαμε τις παραχωρήσεις και τις εκπτώσεις. Εφευρίσκοντας πάντοτε μια καλή και λογικοφανή δικαιολογία για όλες αυτές τις εκπτώσεις. Σε αυτά οι πολιτικοί μας είναι μάνες.
    Στην προκειμένη περίπτωση, λέει ο πρόεδρος μας, στόχος μας είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου. Κατά συνέπεια γιατί να χάσουμε(;) την ευκαιρία(;) να πάρουμε(;) την Αμμόχωστο, με το να αμφισβητούμε την ύπαρξη και λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου; Θα βρούμε ένα τρόπο να δεκτούμε την συνέχιση της λειτουργίας του με νόμιμο τρόπο και να πάψει να είναι παράνομο, αρκεί να μην αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος! Κατά την άποψη μου δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερος χειρισμός για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι και αφέλεια και υποκρισία! Το χειρότερο δε από όλα, σε αυτή την δήλωση δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή σχολιασμός από κανένα κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο. Σαν να μην άκουσε κανείς αυτή τη δήλωση. Κάτι τέτοια είναι που βλέπω και με ζώνουν μαύρα φίδια. Τόση αδεξιότητα! Τόση ανικανότητα! Ή μήπως κρύβονται άλλα... αυτά που φοβόμαστε;
    Έρχομαι τώρα στο άλλο. Λέει ο πρόεδρος, στόχος είναι να εμπλέξουμε την Τουρκία στον διάλογο. Και επειδή η Τουρκία δεν δέχεται (το λέω εγώ), βρήκαμε τη λύση. Θα έχει συναντήσεις ο Ε/Κ διαπραγματευτής με την τουρκική κυβέρνηση και ο Τ/Κ διαπραγματευτής με την ελληνική κυβέρνηση. Και έτσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Καταλαβαίνω ότι εμείς η Κυπριακή Δημοκρατία (όχι ο διαπραγματευτής, αλλά ας είναι) έχουμε λόγο να συζητήσουμε με την Τουρκία, γιατί εισέβαλε, κατέχει εδάφη κλπ, αλλά ο Τ/Κ για πιο λόγο θα συναντηθεί με τον Ε/Κ και τι θα συζητήσουν; Πέραν του ότι εγείρονται πολλά άλλα ερωτηματικά γι’ αυτή τη διευθέτηση φοβάμαι ότι στο τέλος θα μας μείνουν μόνο τα αρνητικά όλων αυτών των εξελίξεων. Θα μείνω ως εδώ.
    Πιθανόν να με ρωτήσεις να αφήσουμε τα πράγματα έτσι, να περνά ο καιρός και να μη κάμνουμε τίποτε; Ασφαλώς όχι. Όλες οι κινήσεις και ενέργειες που κάμνουμε να είναι καλά μελετημένες και όχι πρόχειρες, πολύ δε περισσότερο να μη δημιουργούν αρνητικά δεδομένα σε βάρος μας.
    Σε χαιρετώ Δήμος»

    ΑπάντησηΔιαγραφή