24 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Δούκας: Να διατεθεί στο λαό η κρατική περιουσία

Λέει λοιπόν ο Πέτρος Δούκας: Να διατεθεί στο λαό η κρατική περιουσία. Άμεσα και δίκαια. Κάθε πολίτης να πάρει μετοχές. Είναι μια από τις πολλές ανατρεπτικές προτάσεις, που έστειλε με υπόμνημα στον Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας. Τι ακριβώς όμως προτείνει ο Π. Δούκας;

Στο υπόμνημά του, σύμφωνα με "το Βήμα", γράφει: «Αντί να συζητάμε ποια είναι η αξία κάθε ΔΕΚΟ και πως θα υλοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική στους πολίτες. Πως; Προτείνω:
α. να μετοχοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο
β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ
γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τις διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο».

Τι εννοεί ο Πέτρος Δούκας λέγοντας «δημόσια περιουσία»; Εννοεί τα Τουριστικά Ακίνητα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, την περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια γενικώς τα πάντα. Εννοεί επίσης τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Και συμπληρώνει: «Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνονταν απευθείας στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι στους υπουργούς».

Ο Πέτρος Δούκας υποστηρίζει ότι «οι πολίτες θα δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας ενώ το κράτος είναι παντελώς αδιάφορος και ανίκανος ιδιοκτήτης και μάνατζερ». Επιπλέον θα τονωθεί το χρηματιστήριο και θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αφού «θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».

Και το κερασάκι της πρότασης: «Όταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του (που θα έχει παραλάβει δωρεάν) μέσω του Χρηματιστηρίου, το 30% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογούνται αυτοτελώς, για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί. Το υπόλοιπο 70% να μένει (αφορολόγητο πλέον) στη τσέπη των συμπολιτών μας».

Ιδέες λοιπόν υπάρχουν... 

Πηγή: από άρθρο της Κέζα Λώρη με τίτλο "Δούκας ο ανατρεπτικός"στο Βήμα της 23.09.2013 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=531459


Ποιος είναι ο Πέτρος Δούκας:

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Πτέραρχος Γεώργιος Δούκας, διετέλεσε Αρχηγός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο George Washington, διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Columbia και οικονομικά στο New York University, του οποίου αναδείχτηκε διδάκτωρ των οικονομικών.

Από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε στην τράπεζα Citibank στη Νέα Υόρκη. Το 1986 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ίδιας τράπεζας για την Ελλάδα. Από τον Αύγουστο του 1992 έως τον Οκτώβριο του 1993 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών. Το 1994 επέστρεψε στη Citibank και το 1996 ίδρυσε εταιρία συμβούλων. Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το 2007 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Στις εκλογές του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κ. Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρότι υπήρξαν μόνο ενδεικτικά στοιχεία σε βάρος του.

Είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Έβερτ, κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ και έχει τέσσερα παιδιά.

Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου