23 Σεπτεμβρίου 2013

Εξελέγησαν η πρώτη μουσουλμάνα και ο πρώτος μαυρος στο γερμανικό κοινοβούλιο

Οι καιροί αλλάζουν. Έτσι, χθες στις γερμανικές εκλογές εξελέγησαν για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο, μια μουσουλμάνα και ένας μαύρος, σαν βουλευτές. Η μουσουλμάνα Τζεμιλέ Γιουσούφ εξελέγη ως βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και ο Καραμπά Ντιαμπί, γεννημένος στη Σενεγάλη, ως βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών. 

Ειδικότερα: 
Η μουσουλμάνα Τζεμιλέ Γιουσούφ (φωτογραφία επάνω αριστερά) είναι μετά τις χθεσινές γερμανικές εκλογές το πρώτο πρόσωπο μουσουλμανικού θρησκεύματος που εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας. Και αυτό παρ' ότι στο εκλογικό πρόγραμμα της CDU αναφέρεται ότι "Θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι προσηλωμένη στις χριστιανικές και δυτικές ρίζες της και να ζει απ' αυτές". Όμως η μουσουλμάνα Γιουσούφ δηλώνει "Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, σε οποιαδήποτε θρησκεία κι αν ανήκουν, έχουν κοινά συμφέροντα".

Η 35χρονη Γιουσούφ γεννήθηκε στη Γερμανία σε μια τουρκική οικογένεια. Στις χθεσινές εκλογές κέρδισε μια έδρα της CDU στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. "Ο δρόμος ως εδώ ήταν μακρύς", είπε η Γιουσούφ "Για μένα προσωπικά, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία", πρόσθεσε.

Οι γονείς της Γιουσούφ προέρχονται από τη τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας και είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Η ίδια γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν, έχει μάστερ στις πολιτικές επιστήμες και τις ισλαμικές σπουδές και ήταν ως τώρα αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr 23/09/2013

Ο Καραμπά Ντιαμπί, γεννημένος στη Σενεγάλη, έγινε ο πρώτος μαύρος που εκλέγεται στο εθνικό κοινοβούλιο της Γερμανίας. Ο Ντιαμπί, 51 ετών, εξελέγη βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας Άνχαλτ.


Ο ίδιος δήλωσε πως θα εργαστεί στο κοινοβούλιο για να θεσπιστεί στη γερμανική νομοθεσία πρόβλεψη για ένα κατώτατο ωρομίσθιο για όλους τους εργαζομένους, ενώ θα επικεντρώσει επίσης στην βελτίωση της ένταξης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Ο Ντιαμπί έχει διδακτορικό στη Χημεία. Τον μεγάλωσε η μεγαλύτερη αδελφή του στη Σενεγάλη και σε ηλικία 24 ετών μετανάστευσε στην τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Το 1986 εγκαταστάθηκε στη Χάλε. Ζει στη Γερμανία εδώ και τρεις δεκαετίες και πήρε τη γερμανική υπηκοότητα πριν από 12 χρόνια. Εντάχθηκε στο SPD το 2008 και την επόμενη χρονιά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην ανατολική πόλη Χάλε. Είναι παντρεμένος με Γερμανίδα και έχει δύο παιδιά.

Πηγή: http://www.ethnos.gr 23/09/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου