22 Σεπτεμβρίου 2013

New York Times: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη

Τι κοινό έχει η Ελλάδα με την Βαϊμάρη; Την γερμανική μοίρα και την άνοδο της ακροδεξιάς στην μεσοπολεμική Γερμανία παίρνει ως αφετηρία συντάκτης των New York Times σε δημοσίευμα της Παρασκευής, για να επιχειρήσει μια εξήγηση της αντίστοιχης ανόδου του εξτρεμισμού στην σημερινή Ελλάδα. 

«Οι ιδανικές πολιτικές συνθήκες για βίαιο εξτρεμισμό επικρατούν στην Ελλάδα – περιλαμβάνουν εθνική ταπείνωση, οικονομική καταστροφή, μεταναστευτικό πρόβλημα, πολιτικό διχασμό και εξωτερική κηδεμονία. Μην κοιτάζετε πιο μακριά από την Γερμανία της Βαϊμάρης για να κατανοήσετε τις συνθήκες», αναφέρει ο απεσταλμένος των ΝΥΤ στην Ελλάδα, Roger Cohen.  

Ο ίδιος περιγράφει με τα παρακάτω λόγια την άνοδο του εθνικισμού: «Στους υποτονικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας… η οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά, μετά από μεγάλες περικοπές και δύο “διασώσεις” συνολικά 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κραυγές της ακροδεξιάς αντηχούν: “Εμείς, η γενέτειρα του πολιτισμού, ξεπουληθήκαμε στους διεθνείς δανειστές-καρχαρίες”!»

Όλα αυτά θυμίζουν, σύμφωνα με τους NYT, παλαιότερα κεφάλαια της ιστορίας. Με μια διαφορά: Η Ελλάδα διασώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι το ίδιο το ευρώ αποτέλεσε την «τυραννία» της. Η Γερμανία από την άλλη, δεν κατάφερε να διασωθεί το 1918. «Στην πραγματικότητα, η Γερμανία έσωσε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Το έκανε για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με την σειρά της είχε βοηθήσει την Γερμανία να επανέλθει από την κατακλυσμική της "ώρα μηδέν" το 1945. Μέσω της Ευρώπης ήταν που επανήλθε η Γερμανία. Και μέσω της Ευρώπης, η Ελλάδα σώθηκε από την μοίρα της Βαϊμάρης», αναφέρει. 

Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναφορές στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σε επεισόδια μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ και την πρόσφατη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, «η χώρα έχει φτάσει στα όριά της εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόικας».

______________
Πηγές (α
ναδημοσίευση από):






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου