28 Σεπτεμβρίου 2013

Για την κλιματική αλλαγή φταίει ο άνθρωπος

«Η ανθρώπινη συμβολή στην υπερθέρμανση του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας και του ωκεανού, στις μεταβολές των κύκλων του νερού, στον περιορισμό του χιονιού και των πάγων, στην άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων και στη μεταβολή των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει αποδειχθεί», αναφέρει η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. «Είναι πολύ πιθανό η ανθρώπινη δραστηριότητα και επιρροή να είναι το βασικό αίτιο της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα μέσα του εικοστού αιώνα» αναφέρει.

Η ίδια επιτροπή, σύμφωνα με άρθρο στο "The New York Times" που δημοσιεύει η "Καθημερινή", υιοθέτησε έναν «προϋπολογισμό άνθρακα για την ανθρωπότητα», ένα ανώτατο όριο διοξειδίου του άνθρακα, του βασικότερου από τα αέρια που προκαλούν κλιματική αλλαγή, που μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών στον πλανήτη, δεν μπορεί να καούν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο τόνοι άνθρακα. Ωστόσο, το 50% αυτής της ποσότητας έχει ήδη απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και η ακόρεστη ενεργειακή «λαιμαργία» του σύγχρονου τρόπου ζωής δείχνει, σύμφωνα με υπολογισμούς του Μάιλς Ρ. Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος είναι ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, ότι η καύση αυτής της ποσότητας -και η εκπομπή των αερίων- θα ολοκληρωθεί περίπου το 2040. Περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα παραμείνουν στο έδαφός ως ορυκτά καύσιμα.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος στον συμφωνηθέντα στόχο είναι «τεχνικώς εφικτός, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τα βήματα που θα έπρεπε προς την ορθή κατεύθυνση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δρ Αλεν.

Για να επιτευχθεί ο στόχος που καθόρισε η επιτροπή, σύμφωνα πάντα με το σχετικό άρθρο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την ακριβή τεχνολογία που απαιτείται προκειμένου να αιχμαλωτιστεί το διοξείδιο του άνθρακα εκεί όπου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, και να το αποθηκεύει στο υπέδαφος.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι επιστήμονες λένε για την κλιματική αλλαγή ότι είναι κατά 95% έως 100% βέβαιοι ότι ο άνθρωπος προκάλεσε τα σημερινά δεινά του πλανήτη. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι ακόμα υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.

________________
Πηγές: Απόσπασμα από δημοσίευμα στο: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/09/2013_520656 και
άρθρο του Justin Gillis / The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου