23 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος Μέρκελ, θρίλερ μετεκλογικής συνεργασίας

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συγκεντρώνουν 41,7% των ψήφων και καταλαμβάνουν 295 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, η Αριστερά (Linke) στο 8,6% με 61 έδρες και οι Πράσινοι στο 8,4% με 60 έδρες.
 
Η Εναλλακτική για την Γερμανία ή Ευρωσκεπτικιστές (AfD) απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που περιορίζονται στο 4,7%. Η άνοδος του AfD προφανώς έχει άμεση σχέση με τον καταποντισμό των Φιλελεύθερων, καθώς τμήμα της βάσης των Φιλελεύθερων ήταν αρνητικό στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά (που δεν είναι ακόμη οριστικά), η Άγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, που προς στιγμή φάνηκε ότι μπορούσε να πετύχει. Δεν παύει όμως το αποτέλεσμα να αποτελεί θρίαμβο για τους Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά για την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ.

Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Πέερ Στάινμπρουγκ (του SPD) απέφυγαν να κάνουν σαφείς από τώρα τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ ο αρχηγός του κόμματος των Πράσινων δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με το κόμμα της Μέρκελ.



Το σκίτσο είναι από τον Νίκανδρο (από την Ημερήσια) 

Νεότερη ενημέρωση:
Σύμφωνα με τα πρώτα τελικά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) λαμβάνουν 41,5% των ψήφων (έναντι 33,8% στις εκλογές του 2009) καθώς ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7% (έναντι 23%), ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6% (έναντι 11,9%). Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων (έναντι 10,7% στις προηγούμενες εκλογές) .
Εκτός Βουλής έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που κατέρρευσαν αφού έλαβαν ποσοστό 4,8% (έναντι 14,6% στις εκλογές του 2009) και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%. Τέλος οι Πειρατές έλαβαν το 2,2% των ψήφων.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου