19 Σεπτεμβρίου 2013

CNN: 15 αρχαία ερείπια που ίσως δεν ξέρεις


Μεταξύ αυτών και οι Μυκήνες
Σε 15 λιγότερο γνωστούς αλλά σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ανά τον κόσμο αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα του το CNN. Μεταξύ αυτών από την Ελλάδα περιλαμβάνονται και οι Μυκήνες, ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO.

«Δεν μας χρειάζεστε για να σας επιστήσουμε την προσοχή ως προς τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, ωστόσο, όπως οι αρχαιολόγοι, έτσι κι εμείς "σκάβουμε" βαθιά στη λίστα με τα λιγότερα γνωστά αρχαία ερείπια», γράφει ο αρθρογράφος, επεξηγώντας ότι ως «αρχαία ερείπια» νοούνται μνημεία, που χρονολογικά «φτάνουν» μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ. Χ. και τα οποία είτε διατηρούνται εδώ και αιώνες είτε αποτελούν «απλώς σκιές των ένδοξων ημερών τους».

Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό «Προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως είθισται να αποκαλείται το περίφημο εύρημα, καθώς ο Γερμανός αρχαιολόγος έσπευσε να το συνδέσει με τη σωρό του θρυλικού βασιλιά. Αν και αυθαίρετη η ονομασία, η αξία της παραμένει αδιαμφισβήτητη. Όπως πληροφορεί, εξάλλου, η ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, η προσωπίδα, που χρονολογείται στον 16ο αι. π. Χ., είναι η ωραιότερη από τις πέντε χρυσές μάσκες ηγεμόνων που βρέθηκαν στον Ταφικό Κύκλο Α΄ των Μυκηνών και η μοναδική που αφενός απεικονίζει γενειοφόρο άνδρα και αφετέρου παρουσιάζει τόσο έντονη απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

«Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία, εντούτοις, ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο», αναφέρεται στο κείμενο, που μνημονεύει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διατήρηση της επιβλητικής Πύλης των Λεόντων (μέσα 13ου αι. π. Χ.), καθώς και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.

Οι υπόλοιποι 14 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO, που παρουσιάζονται στο άρθρο είναι:

Ο ναός και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα (Temple and Tomb of Confucius, Qufu, China)

Το Χάσκοβο Βουλγαρίας (Haskovo, Bulgaria)

Το παλάτι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας (Diocletian's Palace, Split, Croatia)

Η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο (Kourion and Paphos, Cyprus)

Οι Θήβες της Αιγύπτου (Thebes, Egypt)

Οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία (Roman sites in Arles and Nimes, France)

Το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα του Ισραήλ (Masada, Israel)

Οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία (Tarquinia and Cerveteri, Italy)

Η αρχαία ελληνική πόλη Γέρας στην Ιορδανία (Jerash, Jordan)

Το φαινόμενο ντολμέν (ένας τεράστιος βράχος ισορροπεί σε δυο μικρότερους) στην Κορέα (Dolmen sites, Korean Peninsula)

Οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας (Mnajdra and Hagar Qim, Malta)

Το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα (Lumbini, Nepal)

Η Καρχηδόνα στην Τυνησία (Carthage, Tunisia)

Και τέλος η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία (Hattusha, Turkey)

Ειδικότερα για τις Μυκήνες το CNN αναφέρει:
Mycenae, Greece

In Mycenae, German archaeologist Heinrich Schliemann unearthed the golden "Mask of Agamemnon" from a tomb in 1876. Or, at least, he claims he did. Schliemann was an enthusiastic digger but an unreliable chronicler of his finds. While the mask may or may not have come from Mycenae, it almost certainly had nothing to do with Agamemnon, the mythological 14th-century BC king.

The Mycenaean empire, however, was real and extremely influential in the ancient world. The site is in ruins, but the Lion Gate of the former palace from around 1300 BC still stands and the remains of the beehive-shaped tholos tombs reserved for royalty are still being studied and excavated.


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου