26 Σεπτεμβρίου 2013

Επιχείρηση διάσωσης της βιομηχανίας από την ΕΕ

Την στιγμή που οι ΗΠΑ ζουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση, στην Ευρώπη το μερίδιο της βιομηχανίας έχει μειωθεί στο 15% περίπου του ΑΕΠ. Έτσι, σύμφωνα με το capital.gr, στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, αναμένεται να παρουσιαστεί και να συζητηθεί κείμενο πολιτικής που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο τη βιομηχανία της Ευρώπης και την ανταγωνιστικότητά της.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Αντόνο Ταγιάνι, η έκθεση της ΕΕ θα είναι ένα συμβόλαιο που θα απαντά στα προβλήματα των υψηλών τιμών ενέργειας, της δυσκολίας πρόσβασης σε χρηματοδότηση, της μείωσης των επενδύσεων, της έλλειψης δεξιοτήτων και της γραφειοκρατίας. Και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Κομισιόν αναφέρεται στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών ενέργειας, καθώς η κατάσταση ειδικά για την Ελλάδα, είναι πολύ χειρότερη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις και οι επιδόσεις παραγωγικότητας της ΕΕ επιδεινώνονται σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, ενώ η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα για το 11% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις που παρουσιάστηκαν χθες και θα δώσουν το έναυσμα για την πολιτική συζήτηση στο συμβούλιο για την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη τον ερχόμενο Φεβρουάριο: 
• Οι επενδύσεις παραμένουν πεισματικά χαμηλές.
• Οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνιστούν σημαντικό πρόβλημα για τους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής.
• Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχει επιδεινωθεί σε πολλά κράτη μέλη.
• Σε ορισμένα κράτη μέλη, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δημόσιων διοικήσεων είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της ανάπτυξης.

Στις εκθέσεις της η Κομισιόν θέτει ως προτεραιότητες:
• Να καταστεί όσο το δυνατόν απλούστερη για τις επιχειρήσεις η άσκηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, (π.χ. ενέργεια και πρώτες ύλες)
• Να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στις κεφαλαιαγορές για τις επιχειρήσεις, ιδίως για τις ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
• Να ανοίξουν οι αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε τρίτες χώρες.
• Να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, εστιάζοντας ιδίως σε 6 τομείς προτεραιότητας που επισημαίνονται στην ανακοίνωση για τη βιομηχανική πολιτική του 2012.
• Να διασφαλιστεί ότι οι δεξιότητες και η επάρκεια του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας του 21ου αιώνα.

________________
Πηγή: από άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου που δημοσιεύεται σήμερα στο capital.gr και συγκεκριμένα στο: http://www.capital.gr/News.asp?id=1877930

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου