25 Σεπτεμβρίου 2013

Καινούριο νησί δημιούργησαν τα Ρίχτερ στο Πακιστάν

Ένα καινούριο... νησί αναδύθηκε στην Αραβική Θάλασσα μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε χθες το Πακιστάν και έγινε αισθητός από την Ινδία μέχρι και το Ιράν.
Φωτογραφία: Newsweek Pakistan (Twitter: @NewsweekPak)

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε άνοδο του πυθμένα της θάλασσας δημιουργώντας σε μικρή απόσταση από την ακτή, ένα μικρό νησί σε ύψος περίπου 600 μέτρων στην ακτή της Γκουάνταρ, στην Αραβική Θάλασσα.

Στη φωτογραφία, που έδωσε στη δημοσιόττητα η κυβέρνηση του Πακιστάν, φαίνονται άνθρωποι που περπατούν πάνω στο «νεογέννητο» νησί, το οποίο αναδύθηκε μετά τον σεισμό της Τρίτης. Το νησί έχει μήκος 200 μέτρα, πλάτος 100 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. Πηγή: (ΑΠΕ)

Πλάνα τηλεοπτικών δικτύων έδειξαν εικόνες μίας έκτασης βραχώδους εδάφους να αναδύεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με το πλήθος που βρισκόνταν συγκεντρωμένο στην ακτή να παρακολουθεί με έκπληξη το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200, ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 373 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της συνόδου του Μπαλουτσιστάν ανέφερε στο Reuters, ότι τουλάχιστον το 30% των σπιτιών έχουν καταρρεύσει.

«Περίπου το 90% των σπιτιών στην περιφέρεια έχουν καταστραφεί. Σχεδόν όλα τα σπίτια που ήταν φτιαγμένα από λάσπη κατέρρευσαν», δήλωσε ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας, ο Αμπντούλ Ρασίντ Μπαλούχ.

Ο στρατός έχει αναπτύξει ελικόπτερα και εκατοντάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) είναι η πιο εκτεταμένη, αραιοκατοικημένη και φτωχή επαρχία του Πακιστάν, όμως το υπέδαφός της είναι γεμάτο υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα. Σπαράσσεται από τη βία εναντίον της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουτσιστάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου