16 Σεπτεμβρίου 2013

Μην κρατάτε τα συναισθήματά σας, χάνετε χρόνια ζωής

Το να μην εξωτερικεύει κάποιος τα συναισθήματά του θεωρείται κακός "σύμβουλος" για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι το να κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματά μας μας κλέβει χρόνια ζωής. Είτε γιατί η εσωστρέφεια στρέφει το άτομο σε ανθυγιεινές συνήθειες, ή γιατί οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με "το Βήμα", μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, διαπιστώνει ότι στα εσωστρεφή άτομα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου απ' όλα τα αίτια αυξάνεται κατά περίπου 35% (ειδικότερα αυξάνεται κατά 47% σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες και κατά 70% σε ό,τι αφορά τον καρκίνο). Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν online στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Psychosomatic Research».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν 796 άνδρες και γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 44 έτη. Τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε μεγάλη δημοσκόπηση για θέματα υγείας η οποία ξεκίνησε το 1996. Η δημοσκόπηση επαναλήφθηκε 12 χρόνια αργότερα, Σε αυτό το διάστημα 111 συμμετέχοντες πέθαναν κυρίως εξαιτίας καρδιοπαθειών ή καρκίνου. Οταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα σκορ των εθελοντών είδαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα στα άτομα που κρατούσαν τον θυμό τους και δεν τον εξωτερίκευαν σε σύγκριση με εκείνα που εξέφραζαν τα συναισθήματά τους.

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο τα καταπιεσμένα συναισθήματα συνδέονται με πρόωρο θάνατο. Μια θεωρία αναφέρει ότι αυτού του είδους η εσωστρέφεια στρέφει το άτομο σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Σύμφωνα με μιαν άλλη θεωρία, το στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τη μη εξωτερίκευση των συναισθημάτων οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων που συνδέονται με κυτταρικές βλάβες, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι ο θυμός… σώζει ζωές, καθώς μειώνει την αρνητική επίδραση του στρες στον οργανισμό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία ανακάλυψαν ότι το να θυμώνει κάποιος οδηγεί σε αύξηση της ροής του αίματος στην αριστερή πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου η οποία συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα. Η δεξιά πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και η λύπη.

__________________
Πηγή: http://www.tovima.gr 13.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου