26 Σεπτεμβρίου 2013

Απαγορεύσεις στα σχέδια της Βιοχάλκο για μεταφορά της έδρας

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Προβληματισμό, για την γενικότερη πορεία των επενδύσεων και την ανάπτυξη στη χώρα, προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να μπλοκάρει τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο (ενδεχομένως και άλλων εταιρειών) στο εξωτερικό.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση με τροπολογία της σε άσχετο με την Κεφαλαιαγορά νομοσχέδιο, αλλάζει το νόμο περί δημοσίων προτάσεων και απαιτεί πλέον τη σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων, προκειμένου η συνέλευση να εγκρίνει τη συγχώνευση μιας εταιρείας με άλλη εταιρεία, ακόμη και αν η τελευταία είναι εισηγμένη και δίνει ως αντάλλαγμα μετοχές.

Μέχρι τώρα ο νόμος προέβλεπε την έγκριση του 67% της γενικής συνέλευσης στην περίπτωση που η απορροφώσα εταιρεία είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο και του 95% μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εισηγμένη.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Βιοχάλκο, η απορροφώσα βελγική εταιρεία "Viohalco SA" πρώτα θα εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο Euronext και στη συνέχεια θα απορροφούσε τη Βιοχάλκο (με σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή της Viohalco για κάθε μία μετοχή της Βιοχάλκο), με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να απαιτείται η 
σύμφωνη γνώμη του 67% των μετόχων.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν η κυβερνητική τροπολογία θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στις συγκεκριμένες εταιρείες, όπως η Βιοχάλκο, στην περίπτωση που αναγκαστούν να παραμείνουν στη χώρα και να εξακολουθούν να λειτουργούν με αυξημένο κόστος (χρηματοδότησης, ενέργειας, φορολογίας κλπ) με πιθανό αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε "λουκέτο". Τότε θα χαθούν και η παραγωγή και οι όποιες θέσεις εργασίας θα παρέμεναν εντός των συνόρων. 

Αλλά και γενικότερα η συγκεκριμένη απόφαση κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τυχόν σχεδιαζόμενες στη χώρα μας επενδύσεις είτε από το εξωτερικό είτε και από το εσωτερικό. Γιατί ποιος ξένος ή ντόπιος κεφαλαιούχος θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν ξέρει ότι εκεί υπάρχουν ουσιαστικοί φραγμοί στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων του;

Κάποτε πρέπει να το χωνέψουμε: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με απαγορεύσεις. Αντίθετα, οι επενδύσεις, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, απαιτούν κίνητρα.

Takis Ant για το afirimeno.com

1 σχόλιο:

  1. Στην... τροποποίηση της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία επιχειρούσε να βάλει «μπλόκο» στην έξοδο επιχειρήσεων προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, αρχικά η τροπολογία προέβλεπε ότι «απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα». Σήμερα όμως το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «Εάν, συνεπεία των εταιρικών μετασχηματισμών, οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρίας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σε οργανωμένη αγορά κράτους άλλου πλην της Ελλάδας, σύμφωνα με τους όρους των ανωτέρω μετασχηματισμών, το ποσοστό της απαιτούμενης πλειοψηφίας του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε 90%». Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή