9 Σεπτεμβρίου 2013

BBC: Μπορεί η Κίνα να βγάλει την Ελλάδα από το σκοτάδι;

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κίνα να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης, αναλύει το βρετανικό δίκτυο BBC σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς η Κίνα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το σκοτάδι», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο "Έθνος".

Το δίκτυο ξεκινά από το Λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία Κινέζων που εκμεταλλεύονται τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. «Στο λιμάνι του Πειραιά οι Κινέζοι έχουν φτάσει. Σιδερένιοι γερανοί χρησιμοποιούν ένα σύστημα σχοινιών για να μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτια από τα πλοία στα φορτηγά πλοία στις νταλίκες. Οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν από την κινεζική εταιρεία Cosco, η οποία πλήρωσε 500 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του σταθμού. Είναι η μεγαλύτερη εσωτερική επένδυση της Ελλάδας που προσφέρει στην Κίνα την πρόσβαση - κλειδί στην Ευρώπη», σημειώνει το δίκτυο.

«Παντού υπάρχει μία ευκαιρία για επιχειρήσεις. Βρήκαμε μία εδώ και ήταν επιτυχημένη», λέει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας, Ζανγκ Ανμίνγκ.

Ο ρεπόρτερ του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, ρωτά αν αισθάνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο την Κίνα, παρά το αντίστροφο. Ο Ζανγκ απαντά διπλωματικά: «Η Ελλάδα χρειάζεται εμάς κι εμείς την Ελλάδα. Είναι μία κατάσταση win - win».

«Αλλά, φυσικά, η μαστιζόμενη απο την κρίση Ελλάδα εκλιπαρεί για ένα χέρι βοήθειας. Είναι σε απόγνωση για επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις της καθυστερεί τραγικά σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα. Ο βασικός στόχος είναι να κερδίσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά λόγω των καθυστερήσεων έχει κερδίσει μόλις 11 δισ.», σημειώνει το BBC.

Στη συνέχεια το δίκτυο κάνει λόγο για δυτικές εταιρείες που εκφράζουν ακόμη επιφυλάξεις για επενδύσεις σε μία χώρα που κλυδωνίζεται από την κοινωνική αναταραχή και το υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα να έχει αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής - οι οποίες τώρα προσβλέπουν σε μία καλή θέση στην ΕΕ με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά μαζί με μια μεγάλη εμπορική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο το Μάιο, όπου η Κϊνα έδειξε ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια και πιθανώς τον εθνικό σιδηρόδρομο (ΟΣΕ).

Υπό την διοίκηση της Cosco, επισημαίνει το BBC, ο εμπορικός σταθμός έχει διπλασιάσει τα κιβώτια που προωθεί, αλλά η πολιτική της όπως η απαγόρευση του συνδικαλισμού θεωρείται αυστηρή.

Ο δεύτερος σταθμός στον Πειραιά εξακολουθεί να είναι κρατικός και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Λιμενεργατών, Γιώργος Γώγος, θέλει να παραμείνει ως έχει. Όπως λέει η στρατηγική της Κίνας είναι ιδιοτελής, καιροφυλακτεί για μία μία «ευάλωτη ελληνική οικονομία» ώστε να καρπωθεί τα οφέλη. Κανείς δεν δίνει χρήματα χωρίς αντάλλαγμα, ειδικά οι κινεζικές εταιρείες και η κινεζική κυβέρνηση», προσθέτει.

Η ολοένα και αναπτυσσόμενη σχέση της Ελλάδα με την Κίνα λειτουργεί αμφίδρομα. Οι ελληνικές εταιρείες αυξάνουν τις εξαγωγές τους στην κινεζική αγορά, αν και ανέρχεται στο μόλις 1/20 από αυτά που πουλά εκεί η Κίνα.

Πέραν όμως των επενδύσεων και των εργοστασίων, υπάρχει και ένας ακόμη εξελισσόμενος σύνδεσμος μεταξύ των δύο χωρών: ο τουρισμός. Στις ιστορικές πλευρές της Αθήνας ή στις στα νησιά του Αιγαίου οι κινέζοι τουρίστες συρρέουν, γεγονός που δίνει ώθηση στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι Ελλάδα και Κϊνα είναι δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, αλλά σήμερα οι δύο χώρες βρίσκονται στα δύο άκρα του οικονομικού φάσματος. Πολλές χώρες «φλερτάρουν» το Πεκίνο και η Ελλάδα αγωνίζεται να πείσει αυτές τις χώρες για επενδύσεις, εμπόριο και τουρισμό.

«Αλλά ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης στρέφεται στην ασιατική τίγρη, όταν έχει ανάγκη», καταλήγει το BBC.

______________
Πηγή (αναδημοσίευση μεγάλου μέρους από): http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63884572






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου