4 Φεβρουαρίου 2015

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις Τσίπρα με Γιούνκερ - Σουλτς στις Βρυξέλλες και Ολάντ στο Παρίσι

(upd) Παρά τα χαμόγελα και την «εμφανώς θερμή υποδοχή» που έτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Παρίσι, οι βασικές διαφορές μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας φαίνεται να παραμένουν, αφού εκείνοι εμμένουν στην τήρηση από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της.
 
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα -  Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει tovima.gr, κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία - γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, «η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα θα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου «ώστε να διαμορφωθεί από κοινού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Με βάση αυτά, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε στον πρόεδρο της Κομισιόν την συμφωνία αυτή, όπως ο ίδιος την επιδιώκει, και στην οποία θα περιλαμβάνονται:
  • Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. 
  • Δημοσιονομική εξισορρόπηση, με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 4,5% του ΑΕΠ. 

Αντίθετα, στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων εκτιμάται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε (αν και η ελληνική κυβέρνηση το θεωρεί αποτυχημένο) είχε αρχίσει να αποδίδει και όπως τονίζουν «η 28η Φεβρουαρίου ήταν, είναι και παραμένει η κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει υπάρξει η πλήρης αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

Επίσης 
ο κ. Γιουνκέρ από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν.

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες


Λίγο αργότερα, στη συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε ότι «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση για βιώσιμη λύση» όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχουμε ακόμη τις λύσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας τις επιζητά» ανέφερε ο Μ. Σούλτς στις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό μετά την συνάντησή τους.

Ο Μ. Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του, ενώ υπογράμμισε την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας μάχεται για την ευρωπαϊκή συνεργασία, δεν αναζητά μόνο μια λύση για την Ελλάδα. Εχει την απόλυτη στήριξή μου», ανέφερε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενός πλαισίου για «εποικοδομητικό διάλογο και λύσεις». 


Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι 

Στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι. 

«Η λιτότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι λύση. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που εχουμε αναλάβει σε σχέση με το χρέος» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντησή του με τον ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

«Σκοπός μας να βρεθεί συμφωνία. Να καθοριστεί ένα συμβατικό πλαίσιο. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη σε αυτό» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη όπου ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί. Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

«Η σταθερότητα προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής, στροφή προς την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, στις αλλαγές».

«Καταθέσαμε επίσης προτάσεις ρεαλιστικές και για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο για να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Και έχουμε βρει ευήκοα ώτα σε αυτές τις προτάσεις» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Πηγή: Στοιχεία από www.tovima.gr 04.02.2015
Περισσότερα στα:
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=673816 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=673701 

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=673779






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου