6 Φεβρουαρίου 2015

Προς παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας;

Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με την Ελλάδα και την Γερμανία (και των χωρών δορυφόρων της) να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι «η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)» εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημειώνουν.

Οι ίδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και η χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά βάσει ενός προγράμματος που θα συμφωνηθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις

Όμως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μία συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος στήριξής της, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Δεν κάνουμε δάνεια - γέφυρες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για τα αιτήματα της Ελλάδας. Ανάλογη θέση είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας «όχι» στο «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητά η ελληνική πλευρά.

Το Euroworking group φαίνεται λοιπόν να βάζει "το μαχαίρι στο λαιμό" της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητά παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup (στις 11 Φεβρουαρίου), το οποίο θα επισημοποιηθεί στις 16 του μήνα (στο προγραμματισμένο Eurogroup).

Ουσιαστικά, παρά τα θετικά μηνύματα στήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες (κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού των οικονομικών), η Ελλάδα βρίσκεται μόνη απέναντι σε όλους τους άλλους. 

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, tovima.gr, ethnos.gr 
Περισσότερα στα:
http://www.kathimerini.gr/802601/article/epikairothta/politikh/g-ntaiselmploym-den-kanoyme-daneia-gefyres
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=674602
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64136045






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου