6 Φεβρουαρίου 2015

Υποβάθμιση της Ελλάδας από S&P

Οι πολύπλευρες πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για "αποδοχή της παράτασης του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος", μετά την απόφαση της ΕΚΤ για "διακοπή της αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων", και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση, από Β σε Β-, της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα η S&P διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative), γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας της χώρας έχουν περιορίσει το χρόνο εντός του οποίου η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τους επίσημους δανειστές της, την Ε.Ε., τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, αν και η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο οίκος εκτιμά ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα και οι επερχόμενες λήξεις ομολόγων περιορίζουν τη διαπραγματευτική της ευελιξία του.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας, με τη μορφή των εκροών καταθέσεων.

Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Προς παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας;
ΕΚΤ: Δεν θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου