17 Οκτωβρίου 2015

Ποιο είναι το κυβερνητικό θέμα σήμερα;

Αφηρημένα ...Σχόλια

Το θέμα δεν είναι το τι παριστάνει σήμερα η αντιπολίτευση. «Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς εσείς που εφαρμόζατε πέντε χρόνια τα μέτρα» είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ούτε το τι παρίστανε, 
τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν, ο ΣΥΡΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα είναι το τι παριστάνει σήμερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ειδικά όταν φέρνει στη Βουλή από τα μέτρα που το τρίτο μνημόνιο προβλέπει, μόνο εκείνα που και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως επώδυνα και αντιαναπτυξιακά. Μέτρα, που ενώ ο ίδιος δεν πιστεύει, εντούτοις προσδοκά να τα ψηφίσει και η αντιπολίτευση. Μέτρα, που οι έξωθεν του επέβαλαν, όπως συνηθίζει δημόσια να λέει, αλλά απαιτεί να τα αποδεχθεί ο ελληνικός λαός. 

Το θέμα δεν είναι πια τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κομμάτων, οι διαδοχικές προεκλογικές περίοδοι έχουν τελειώσει! Το θέμα είναι πλέον η ουσία και οι πράξεις, κυρίως της κυβέρνησης. Αυτά μένουν και το ξέρουν.

Το θέμα δεν είναι ούτε το ποιος κάθεται σήμερα στην πρωθυπουργική καρέκλα.«Ο καημός σας είναι να ξαναβρεθείτε στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά δεν θα το πετύχετε ούτε αυτή ούτε την επόμενη τετραετία. Για πολλά χρόνια θα μείνετε στην αντιπολίτευση. Κοιτάξτε να είναι εποικοδομητικά χρόνια» είπε χθες στη Βουλή με κάποια δόση υπεροψίας ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως το θέμα δεν είναι το ποιος είναι ο καημός της σημερινής αντιπολίτευσης, ούτε και το ποιος είναι ο καημός του σημερινού επικεφαλής της κυβέρνησης!

Το θέμα είναι η πολιτική που προωθεί και εφαρμόζει αυτός που κάθεται σήμερα στην πρωθυπουργική καρέκλα και οι επιπτώσεις της πολιτικής του. Υπάρχει άραγε εκ μέρους του πρωθυπουργού βούληση να τα εφαρμόσει 
 τις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις, που προβλέπονται και στο μνημόνιο που υπέγραψε; Έχει την ικανότητα που απαιτούν οι περιστάσεις; Ή θα αρκεστεί και αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, στις πρόσθετες περικοπές μισθών - συντάξεων και στις αυξήσεις φόρων; Σε αυτή την περίπτωση να είναι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει την τύχη εκείνων που ο λαός έστειλε στην αντιπολίτευση, τι στιγμή μάλιστα που, καλύπτοντας φαινόμενα όπως εκείνα των Φλαμπουράρη - Σταθάκη, αρχίζει να χάνει και το ηθικό πλεονέκτημα που μέχρι τώρα διέθετε. 

Το θέμα, σε τελευταία ανάλυση, είναι και σήμερα αυτό που ήταν όλα τα χρόνια της κρίσης, ελαφρά πιο έντονο. Να σταματήσει επιτέλους η χώρα να βυθίζεται στην ύφεση, να γίνουν τα πρώτα βήματα προς μια κοινωνικά δίκαια ανάπτυξη. Και αυτό ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση.

1 σχόλιο: